Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Kínai a világ leggyorsabb számítógépe

2010.10.28. 12:03
Bár még egy hét van a hagyományosan félévente frissülő szuperszámítógép-toplista legfrissebb kiadásának megjelenéséig, a kínaiak már most bejelentették, hogy átvették a lista első helyét a 2009 óta listavezető Jaguar Cray XT5-től.

Az új csúcstartóról nem árultak el technikai részleteket, csak annyit, hogy a Jaguar idén nyáron mért számítási teljesítményét 40 százalékkal nyomja le a Tianjin városában működő Nemzeti Szuperszámítógép Központ új büszkesége, a Tianhe-1A. A gép elődje, a Tianhe-1 egyébként már a legutóbbi listán is ott volt a top10-ben.

A Tianhe-1A-t a kínai oktatási és hadügyminisztérium közösen építette és használja, hogy pontosan milyen szimulációkat futtatnak rajta, az egyelőre nem publikus. Bár az első helyet az amerikaiak fölött aratott fényes technológiai győzelemként kommunikálták a pekingi sajtótájékoztatón, a gép valójában amerikai alkatrészekből épült, az Intel és az Nvidia processzorai dolgoznak benne.

A Tianhe-1A titka azonban nem a processzorok számában, vagy sebességében van, a kínai mérnökök szerint azzal sikerült lekörözniük a konkurenciát, hogy az eddigi megoldásoknál kétszer gyorsabb adatbuszt fejlesztettek ki, vagyis az egyes processzorok közti kommunikációt turbózták fel. A szakértők várakozásai szerint egy-két év kell még a kínai csipfejlesztőknek, hogy hazai gyártmányú processzorokkal vegyék fel a versenyt az amerikaiakkal.

A világ legerősebb számítógépeit rangsoroló top500-as listát 17 éve vezeti egy német és amerikai mérnökökből álló csoport. Az eddigi 35 kiadásban kizárólag amerikai és japán gépek foglalták el az első helyet. Az IMB Blue Gene gépének bemutatkozása, 2004 óta amerikaiak az elsők, a kínaiak nyomulása csak az elmúlt pár évben mutatkozott meg jellemző trendként. Idén nyáron a top10-ben két kínai gép volt, a mostaniban elképzelhető, hogy a dobogón lesz két kínai.

A kínaiak meg akarják mutatni a világnak, hogy ők a legjobbak, és ehhez semmi sem drága nekik – mondta a New York Timesnak Steven J. Wallach szuperszámítógép-tervező mérnök. Iparági pletykák szerint a Tianhe-1A megépítésébe több milliárd dollárt fektetett be a kínai állam.