Diána
10 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

15 másodperc alatt rakja ki a robot a Rubik-kockát

2010.12.27. 14:24

Két amerikai mérnök, Zachary Grady és Joe Ridgeway a New Jersey-i Rowan egyetemről olyan robotot építettek, ami képes megoldani minden idők egyik legnépszerűbb logikai játékát, a Rubik-kockát. Ráadásul a gép nem csupán arra képes, hogy tetszőleges alapállásból kirakja a kockát, de ezt szédítő sebességgel teszi, az átlagideje 15 másodperc alatt van.

A robot először kamerákkal rögzíti a kocka egyes oldalainak mintázatát, amiből a vezérlő számítógép közismert kockakirakó algoritmusokkal számolja ki, mi az optimális út a feladvány megoldásához. Ezeket a parancsokat aztán a kockát tartó pneumatikus robotkar hajtja végre. A kar a sarkainál tartja a kockát, így bármilyen irányú tekerés könnyen kivitelezhető, és nem kell minden mozdulat után újra stabilan megfogni a kockát a következőhöz.

Ridgeway a New Scientistnek elmondta, hogy a robotot a puszta kihívás kedvéért építették, mivel ő maga is bűvöskocka-rajongó, és nagyjából 45 másodperc alatt képes kirakni azt, tetszőleges alaphelyzetből. Olyan robotot akartak építeni, ami megdönti ezt az időt.

Bár ez bőven sikerült, a legjobb emberi kockakirakóktól még elég messze van a robot. A világrekordot egy Feliks Zemdegs nevű ausztrál fiatalember tartja, egyszeri kirakásra 6,77, a világbajnokságokon is használt, öt kirakás átlagával számoló versenyszámban pedig 7,91 másodperccel (aYouTube-csatornájára rendszeresen tesz fel videókat a trükkjeiről). Az első Rubik-világbajnokságot viszont simán nyerte volna a robot: 1982-ben még 22,95 másodperc elég volt a cím eléréséhez.