A főnök üvegszeme

2001.02.23. 15:25
A gyártó eredetileg otthoni szórakozásra szánta, de a munkahelyi fegyelem és a termelékenység javítására is kitűnően használható a 3Com új webkamerája, amely élőkép internetes közvetítésére is alkalmas. A Magyarországon elsőként az Index tech rovatában bevezetett távfelügyeleti rendszer a lapvezetés körében zajos sikert aratott, a huszonnégy órás videomegfigyelés alatt tartott dolgozók pedig már gyakorolják a vetkőző hírolvasást.
Lusta humanoidok
A PC-re az USB porton keresztül csatlakoztatható eszköz újabb mérföldkő a totális munkahelyi fegyelem felé vezető úton, de kliensoldalon további fejlesztésekre lesz szükség: a videomegfigyelt high-tech rabszolgák motiválására a 21. században már elégtelenek a hagyományos büntetésen és jutalmazáson alapuló módszerek, valódi előrelépést ezen a téren is valamiféle hardveres megoldás jelentene.

Szorgalmas android
Ez lehetne egy elektromos sokkolóval egybeépített rádiós karperec vagy nyakörv, amely figyelmezteti a munkaidőben henyélő humanoidot - a jól megérdemelt szabadidejét vidéken töltő főnök egy laptop képernyőjén a lazsáló célszemély fejére kattintva fájdalmas, de nem halálos áramütésekkel motiválhatná csapatát. Érzékenyebb lelkű elöljárók egy erre a célra kifejlesztett képanalizátor szoftverre bízhatnák a mészárosmunkát.

Borotválkozni is lehet
A gyártó eredeti célja persze nem ez, hanem egy otthoni használatra való, olcsó és egyszerű webkamera piacra dobása volt, és erre a célra a WebCam Lite tökéletesen megfelel: a mellé csomagolt CD-n fellelhető szoftverek élő webközvetítésre, mozgó-, és állóképrögzítésre, netes videotelefonálásra, sőt videoszerkesztésre is alkalmassá teszik.

A szoftveres alkalmazásokat a kamera honlapjáról elérhető online szolgáltatások egészítik ki, a myvideocenter.com-on pedig másokkal is megoszthatjuk a legjobban sikerült kandikamerás felvételeket. Aki viszont internetes peep-show létrehozását tervezi, válassza inkább a nem lájtos WebCam-et: azzal zoomolni is lehet.

A WebCam Lite-ot a 3Com-tól kaptuk tesztelésre, nemsokára a magyar piacon is megjelenik

Specifikációk
Felbontások: 640x480, 320x240, 352x288, 160x120, 176x144 pixel
Képfrissítés: 30 frame/sec 176x144 pixelen, 20-26 frame/sec 352x288 pixelen
Operációs rendszerek: Windows 98, 2000, Millenium
Hardverigény: P166 MMX, 32 MB RAM, 168 MB HDD  • Hírek
  • Csok