Mátyás
1 °C
15 °C

Háromdimenziós chipek aranyból és üvegből

2004.04.27. 12:08
Sanghaji kutatók kifejlesztettek egy eljárást, amellyel háromdimenziós áramköröket lehet gyártani. A módszer valószínűleg igen drága, hiszen a pontmátrixos tranzisztornyomtatók lézereivel hoznak létre aranycseppeket üvegtömbök belsejében.
A chipgyártók mindent megtesznek annak érdekében, hogy egyre kisebb területen egyre több áramkört tudjanak elhelyezni, és ebben segítségükre lehet a sanghaji fizikusok által kifejlesztett nyomtató, amely háromdimenziós áramköröket készít. A chipgyártás területén dolgozó tudósok régóta keresik azt az olcsó és megbízható módszert, amely képes ilyesmire, de a jelenlegi technikák korántsem tökéletesek.

Az egyik esetben rétegekből építik fel az áramkört: elkészítenek egy réteget, utána ráhelyezik a következő anyagréteget, azt is elkészítik és így tovább, de komoly gondot okoz, hogy az alsó rétegeket túl sokszor sütik ki. A másik módszerrel kész ostyákat kötnek össze, a harmadik módszerrel két chipet helyeznek egymás fölé, de ezek közül egyik sem igazi újítás, hiszen mindegyik a hagyományos gyártási eljárást alkalmazza.

Aranyat üvegbe

A sanghaji Optikai és Finommechanikai Intézet kutatócsoportja teljesen új technológiát dolgozott ki: az aranyoxiddal dúsított üvegtömbökbe lézerrel rajzolnak áramköröket. A rövid lézeres impulzusokkal kiszabadítják az egyes aranyatomokat, és az 550 Celsius fokra elhevített az üvegtömb belsejében aranycseppek keletkeznek. A csoport eddig csak néhány millió nanoméretű aranycseppből készített vázlatos képeket, de hamarosan nagyobb aranyoxid-koncentrációval is megismétlik a kísérletet.

A kutatók abban reménykednek, hogy végül az aranycseppek összeérnek, és teljes áramkörök jönnek létre. Szerintük adattárolásra is alkalmas lehet a háromdimenziós áramkör, de az új háttértárak megjelenésére még sokat kell várnunk.