16:00, November 29.
Ecuador 1
Szenegál 2
Kalifa Nemzetközi Stadion A csoport
16:00, November 29.
Hollandia 2
Katar 0
al-Bajt Stadion A csoport
20:00, November 29.
Wales 0
Anglia 3
Ahmad bin Ali Stadion B csoport
20:00, November 29.
Irán 0
Egyesült Államok 1

Itt a 64 magos processzor

2007.08.23. 10:15
A Tilera cég egyelőre a 64 magos processzorral sokkolja a piacot, de a technológia lehetővé tesz több száz, vagy akár több ezer magból álló processzorokat is. A titok a központi adatbusz száműzése és a magok mátrixba szervezése.

Megszokhattuk már, hogy a processzorgyártó cégek az utóbbi időkben az egyre többmagos processzoraikkal licitálnak egymásra, ám a piacra most belépő kaliforniai Tilera cég bejelentése a 64 magos processzorról a legedzettebb piaci elemzőket is meglepte. Az MIT egyetem professzora, Dr. Anat Agarwal által alapított cég azt állítja, hogy a TILE64 nevű processzoruk teljesítményben tízszeresen, hatékonyságban (a számítási teljesítmény egy watt fogyasztásra eső része) pedig harmincszorosan múlja felül az Intel szerverekbe szánt kétmagos Xeon processzorait.

Nyugdíjba küldött busz

A processzormagok számának növelésében a legfőbb akadályt a magok közti kommunikáció megoldása jelenti. A hagyományos technológia szerint az összes mag egy központi adatbuszra csatlakozik, és azon keresztül kapja és küldi az adatokat egymásnak, illetve a memóriának - ez pedig egy idő után szűk keresztmetszetet jelent.

A TILE64 szakít ezzel a megoldással, és a 64 processzormagot egy nyolcszor nyolcas mátrixba rendezve helyezi el, ahol a központi busz helyett minden mag a szomszédaival képes kommunikálni egy négyzetrács-szerű adatcsatorna-hálón, 500 gigabájt/sec sebességgel. A 64 mag mindegyike egy-egy teljes értékű, RISC architektúrájú, 90 nanométeres technológiával gyártott, 600 MHz és 1 GHz között hajtott processzor - mindegyik képes akár külön-külön egy operációs rendszer futtatására.

Ráadásul ezzel a technológiával könnyen növelhető a magok száma - építhetők több száz, vagy akár több ezer magos szuperprocesszorok is.

Brutális teljesítmény

A TILE64-ben minden mag külön cache memóriával (extra gyors elérésű, kis méretű memória, ahol a processzor az éppen elvégzett műveleteinek adatait tartja, és ahonnan jóval gyorsabban elő tudja rángatni őket, mint a központi memóriából) rendelkezik, de szükség esetén a sok kis cache-t össze is tudják dobni egy közös, 5 megabájtos gyorsítótárrá.

Az összteljesítményről nem mondott még konkrét adatokat a Tilera, de a gigaflopsoknál talán közérthetőbb a cég példája, miszerint egy processzor párhuzamosan nyolc 2 MB/s-os videostream kódolására képes. A magok egyenként 300 milliwattot fogyasztanak, így a teljes processzor fogyasztása 20 watt alatt marad. A szerverekbe, routerekbe, nagy teljesítményű videofeldolgozó rendszerekbe szánt processzor ára 435 dollár (10 ezer példányos megrendelést feltételezve).

A TILE64 felépítése (Forrás: Tilera)

Kell-e a piacnak?

Ha valóban ki lehet váltani tíz hagyományos processzort egy TILE64-gyel, az új jövevény alaposan átrendezheti a csúcskategóriás szerverprocesszorok piacát - gondolhatná az ember, a piac azonban nem reagált ennyire lelkesen. Bár a cég már fel tud mutatni néhány nagyobb megrendelőt (3Com, Codian, Top Layer, goBackTV), a többség még kivár, hogy a technológia bizonyíthasson.

Elemzők a máris Transmeta cég tündöklésével és bukásával állítják párhuzamba a Tilerát - a Linus atyjaként ismert Linus Torvalds nevével fémjelzett cég a kilencvenes évek végén óriási sajtóvisszhang közepette hozta ki az ígéretes Longrun2 technológiáját, de a nagy cégek túl bizalmatlanok voltak kipróbálni, így a cég hamar a süllyesztőbe került.  • Tippek
  • Bankszámla