Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kétezer éve tart az abakusz népszerűsége

2002.01.08. 11:31
A személyi számítógépek korában is népszerű maradt Kínában a legrégibb számológép, a több mint kétezer éve használatos abakusz - sőt újabb változatait, amelyek a PC-k klaviatúrájára emlékeztetnek és már Szingapúrban és Japánban is népszerűek, számítógépen tervezték.
Az abakusz kétségtelen előnyei: hordozható, nem fogyaszt áramot, nem sugároz és nem fertőzhető vírussal. Kína üzleteiben, bankjaiban és könyvelési részlegeiben ma is széles körben használják ezt az eszközt. A számolószerkezet téglalapalakú keretbe foglalt, egymással párhuzamos rudakon tologatott korongokból vagy golyókból áll, minden rúd két részre oszlik: az egyik oldalon két golyó 5-5, a másik oldalon 5 golyó 1-1 pontot ér. Tologatásukkal villámgyorsan számolnak ki magas értékeket is.

Nélkülözhetetlen banki segédeszköz

A kínai bankokban általában a számítógépek mellett látható az abakusz. A pekingi Zsenmin Zsipao idézi Vang Hujt, a kínai Mezőgazdasági Bank egyik alkalmazottját, aki szerint az abakusz "nélkülözhetetlen a munkában, mivel a számítógépnél alkalmasabb kisebb kalkulációk elvégzésére." Évente több mint egymillió kínai vizsgázik abakuszhasználatból.

Atombomba abakusszal

A pekingi lap szerint nem csupán kis műveleteknél hasznos az ősi eszköz: több mint 30 évvel ezelőtt az első kínai atombomba megépítéséhez szükséges számítások jórészét is abakuszon végezték.

Abakuszmúzeumok

Az abakusznak nem csupán becsülete, de több múzeuma is van Kínában: az egyik az északi Sanhszi tartomány Csihszien járásában épült, méghozzá magánberuházásból: a 46 éves Csou Kuang-lin kétmillió jüant, csaknem negyedmillió amerikai dollárt fordított erre a célra.

Mikro- és makroszámológép

A múzeumban láthatók aranyból, jádekőből, bambuszból, porcelánból és más anyagokból készült abakuszok. A legnagyobb közülük 6 méter hosszú, kezeléséhez több ember szükséges, a legkisebb alig egy centiméteres, egy gyűrű részét alkotja.

Egy másik gyűjtemény Sanghajban, Kína legnagyobb gazdasági központjában található. Alapítóját Csen Pao-tingnek hívják, 60 év alatt több mint 6 ezer különböző fajta abakuszt gyűjtött össze, most ezek tekinthetők meg a kis múzeumban.