Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Fénysebesség közelében az írási sebesség maximuma

2004.04.22. 15:57
A számítógépek merevlemeze ezerszer lassabban működik annál, amit a közel fénysebességgel írható mágneses adathordozó lehetővé tenne. Az elméleti felső korlátot az adja, hogy egy bit megírására legalább 2,3x10-12 másodpercet kell szánni.
Mostanáig arra lehetett számítani, hogy az informatikai rendszerek egyre gyorsabbak lesznek. Egy nemzetközi kutatócsoport viszont most meghatározta a mágneses adathordozók írási sebességének felső korlátját.

A Stanford egyetem, a moszkvai Landau elméleti fizikai intézet és a Seagate merevlemezgyártó kutatóinak eredményei viszont egyelőre nem adnak okot az aggodalomra. A jelenleg műszakilag kivitelezhető írási sebességhez képes ugyanis elméletileg ezerszer gyorsabban is lehetne az adatokat menteni.

Szemétté változik

A mentés során minden egyes bit számára megváltoztatják a hordozófelület kis részének mágneses tulajdonságait. A pólusnak megfelelően az adott hely ezt követően 0 vagy 1 értéket képvisel. A felülírás során az elmentett pólus helyzetét elektromágneses impulzus fordítja át. Minél gyorsabban adják le az impulzust, annál rövidebb ideig tart az elemi információ elmentése.

A kutatóknak sikerült kimutatiuk, hogy a pólus beállítása nem lesz megbízható, ha az impulzus túl rövid ideig tart, és ha emellett túl nagy energiával adják le. Ilyenkor ugyanis az 1 és 0 értékek kaotikusan szóródnak szét az írott területen, vagyis elvesznek az elmentendő adatok, írta a kutatók Nature szaklapban megjelent beszámolója alapján a Yahoo.

Elforog, ami most van

Ez a jelenség a szinte fénysebességgel leadott impulzusok esetében jelentkezett. Az elemi adat mentése ekkor csak 2,3 picoszekundum (a másodperc milliomodrészének milliomodrésze) ideig tartott.

Szakértők véleménye szerint ezt a sebességhatárt szem előtt tartva a másodpercenként több ezer gigabájtos írási sebesség jelentheti a felső határt. Az is biztos ugyanakkor, hogy ennek kiaknázásához teljesen új műszaki alapokon nyugvó adattárolókat kell kifejleszteni.

Mark Kryder, a Seagate kutatási alelnöke szerint a kutatási eredmények rövidtávon nem lesznek hatással a mágneses alapú adattárolókra. A jelenleg használt technológia leváltását egyelőre nem tervezik.