Ágnes
-5 °C
2 °C

Útra kész a robotriporter

2002.02.25. 13:36
Internetről vezérelhető, napelemes haditudósítót épített Chris Csíkszentmihalyi, az MIT Media Lab magyar származású professzora. A marsjáró mintájára készült szerkezetet olyan háborús övezetekbe szeretné küldeni, ahová hús-vér újságírók nem juthatnak el.
Chris Csikszentmihályi a világ legmenőbb műegyetemén tanít, a Számítógépes Kultúra Munkacsoport vezetője a legendás Media Laben. Ebben a minőségében épített már DJ-robotot, amely bár külsőre mindössze három darab, számítógépre kötött lemezjátszónak tűnik, felveszi a versenyt a humanoid lemezlovasokkal: a DJ I-Robot jelenleg éppen világ körüli turnén bizonyít, emberek ellen lép fel valódi klubokban és partikon.

Cenzúráz a CNN

A művész-mérnöknek nem tetszik a Pentagon PR-stratégiája: a kilencvenes évek eleje, a granadai invázió óta az újságírók nem tehetik be a lábukat a "forró zónákba", a CNN "előcenzúrázott" tudósításai pedig nagyjából annyira objektívek, mint a Rambo III - állítja Csikszentmihalyi, aki a NASA Mars Pathfinderének mintájára haditudósító robotot tervezett, amelyet a hadügyminisztérium által tiltott háborús zónákba szeretne küldeni.

Az Afghan Explorer névre keresztelt szerkezet "távirányítású, robot haditudósító rendszer, amely képek, hang, és interjúk továbbítására képes valós időben." Az Explorer civilizálatlan és urbánus területeken is működőképes: napelemmel táplálkozik, műholdas kapcsolatban áll az irányítóközponttal, szoftverei révén azonban nagyfokú önállóságot élvez. A képek, mozgóképek és hangok gyűjtésén és továbbításán túl interakcióba léphet a helyi lakossággal, és távinterjú is készülhet a közvetítésével.

Nem médiavírus

"A háború nem ad felmentést a sajtószabadság alól, ami nem ismer határokat: az Explorer olyan technológia, ami szintén nem ismer határokat" - hirdeti a projekt honlapja. "Ez nem médiavírus: valóban megépítettük a szerkezetet." A három láb hosszú, két láb széles, 14 inch átmérőjű kerekeken gördülő robot "arca" egy LCD-képernyő, "nyakába" mikrofonokat építettek. A robot nyaka négy láb magasra nyújtható, így álló felnőttekkel is készíthet interjút.

Az MIT Mesterséges Intelligencia laboratóriumának vezetője, Rodney Brooks szerint az ötlet előremutató: "A távjelenlét lesz a következő nagy durranás az Interneten" - állítja a szakember, aki magáncéget alapított a webről távirányítható személyi robotok gyártására. Első termékük, az IRobot Coworker idén ősszel kerül a boltokba.

Valószínűleg szétlövik

Az Explorert jelenleg a massachusettsi Somerville utcáin tesztelik - Csikszentmihalyi és kollégái attól tartanak, hogy mire elvégzik rajta az utolsó simításokat, Iraki vagy Gáza Explorernek kell majd átkeresztelni, mert Afganisztánban már mindenhová eljutottak a régi típusú haditudósítók. Nagy gondot okoz az is, hogyan juttassák el a "forró zónákba" a robotriportert, melynek nem túl rózsásak a túlélési esélyei: "Valószínűleg az első nap szétlövik, és eladják ócskavasnak" - ismerte el Csikszentmihalyi a Salonnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!