Antal, Anett
16 °C
24 °C

Jó hangulatba ringat az agystimulátor

2003.12.05. 11:37
Agyat stimuláló tenyérszámítógépes perifériát mutatott be a koreai DreamFree vállalat a novemberi Comdex számítástechnikai vásáron. A koreai fejlesztésű szemüveg pittyegve és zenélve stimulálja a megfelelő EEG-hullámokat a felhasználó agyában.
A Peeg névre hallgató készüléket a világ legjobb hordozható, digitális agyfeltöltőjeként reklámozzák. Az eszköz egy Microsoft Pocket PC rendszeren futó alkalmazásból, fejhallgatóból és egy átlátszatlan üvegű, ezüstszínű szemüvegből áll. Amikor az alkalmazást "összpontosítás" üzemmódba állítják, a fülhallgató ritmikus, fütyülő hangot ad ki és a szemüveg belső felületén fények kezdenek el villódzni, amit becsukott szemmel kell "nézni".

Mosolyra hangol és altat

A fény- és hanghatások ritmusa elvileg azonos frekvenciájú agyhullámokat gerjeszt, amivel hangulatváltozást lehet előidézni. A gépen továbbá olyan beállítások is vannak, melyek a memorizáló képességet fokozzák, ellazítanak, segítenek elaludni, vagy gyorsítják a hosszú repülőút utáni, időeltolódás okozta levertségből való kikászálódást.

A cég szerint öt-tíz perc használat után már jelentősen érezhető a hatás. Bár már a bemutatón is sokan szkeptikusan fogadták a bejelentést, mégis ez volt a legnépszerűbb stand a gyéren látogatott expón.