Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Tudatmódosító szoftver robotebeknek

2001.03.07. 11:14
A jövő az elektromos háziállatoké. Miért is? Egy robotháziállat nem kéreget az asztalnál, nem rágja meg a cipőnket, nem karmolja össze a bútort, nem vedlik, és sosem piszkít a szőnyegre, eltekintve attól a szélsőséges esettől, ha az akkusav kifolyik. Nem kell sétáltatni, beoltatni, és egyáltalán, ha az embernek nincs kedve hozzá, egészen egyszerűen kikapcsolja. Van azonban egy nagy gondjuk, ami éppen a fenti dolgok felsorolásából adódik, azaz semmi, de semmi életszerű nincs bennük. Ezen próbál most segíteni a Sony, azzal, hogy népszerű Aibo kutyájához tudatmódosító szoftvert ad.
Fizikailag minden Aibo azonos, a viselkedésben előfordulhatnak azonban bizonyos eltérések, hiszen a kutya képes arra, hogy tanuljon, igaz csak behatárolt mértékben. Ez azonban még nem kölcsönöz igazi egyéniséget a kutyának. A Sony korábban már gondolt az ilyen esetekre és kapható is már az a memóriakártya, amivel egyéniséget lehet adni a kutyának, ez azonban kizárólag kétféle választást tesz lehetővé, Aibo vagy kölyökként fog viselkedni, vagy felnőtt kutyaként.

A Sony jelentései szerint a tavalyi évben több mint 100 ezer Aibót adtak el, így az igény egyre nőtt arra, hogy a tulajdonosok maguk ,,nevelhessék" kedvenceiket. A Sony ezt felismerve, illetve természetesen óriási üzletet szimatolva megjelentette szoftvercsomagját, melynek segítségével bárki egy otthoni PC-n alakíthatja robotkedvencének viselkedését. A program segítségével Aibo új mozdulatokra lesz tanítható, megtanulhat új parancsszavakat, sőt akár pókerezni, vagy könyvet olvasni is képes lesz.

Persze a Sony lépése előtt is léteztek már módosítóprogramok, csak használatuk nehézkes volt. A Sony szakemberei konzultáltak az Aibo klubok tagjaival, meghallgatták kívánságaikat, ötleteiket, illetve tesztelték a már módosított példányokat. Többek között azt is, amelyik Matt Groening rajzfilmhősének, a Futurama iszákos robotja, Bender személyiségét kapta.

A Sony a továbbiakban is szeretné megkönnyíteni az Aibo tulajdonosok dolgát. A jelenlegi szoftver működése egyszerű, a módosított programot egy memóriakártyára írja, amit Aibóba lehet tenni. A későbbiekben azonban tervezik egy infravörös összeköttetés piacradobását, így kímélve meg a tulajdonosokat a kutyában való turkálástól. Tervben van továbbá egy fejlesztői csomag készítése is, amelynek segítségével nagyvállalatok, profi felhasználók gyárthatnak programokat Aibóhoz, amelyeket később akár promóciós célra, akár eladásra szánnak. Elképzelhető többek közt Aibo Bill Gates, aki a házban található összes ablakot tisztára nyalná, ezzel segítve a fáradt háziasszonyok munkáját, és még ki tudja, mi minden más.

Az elektronikus játékok birizgálása természetesen nem újkeletű dolog, de a Sony volt az első cég, amelyik felismerte az ebben rejlő lehetőségeket. A tavalyi nagy sláger, a Tiger Electonics által gyártott Furby sem kerülhette el sorsát, a gondos és hozzáértő kezek általi felboncolást. A szőrös kis izé kibelezése megjelent az interneten, mellékelve hasznos tanácsokkal a tulajdonosoknak, hogyan lehet átalakítani, bővíteni a játékot. Emellett technikai tanácsadást is nyújtottak olyanoknak, akiknek tönkrement Furbyjük, furcsa szagot árasztott, vagy csak egyszerűen káromkodott.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft