Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Felgyorsulnak az akkumulátorok

2005.03.09. 10:30
Hat perc alatt teljesen feltölthető és a maiaknál tízszer hosszabb ideig működőképes akkumulátort mutatott be egy nevadai fejlesztőcég.

Újfajta energiatároló cellákra van szüksége a világnak, mert a mai elemek nem tudják tartani a lépést a hordozható eszközök folyamatosan növekvő energiaigényével. Jelenleg a lítiumion (Li-ion) akkumulátorok raktározzák el a legtöbb energiát, és ez a a legolcsóbb, de vannak hátrányai is. Az elhasználódott lítiumion aksik például nem tudják elég gyorsan leadni az energiát, ami komoly gondot jelenthet az energiaigényes műveleteknél, például a digitális fényképezőgépek vakujának a használatakor.

A nevadai Altair Technologies ezen próbál változtatni új lítiumion cellájával, amelyben szélsőségenen megnövelte az anód felületét, így az elektronok gyorsan belépnek, illetve távoznak a cellából, írta a New Scientist.

Négyzetméterek

A hagyományos lítiumion akkumulátorokban elektrolit oldatban áramlanak a lítiumionok egy lítium-kobaltoxid katódból egy szénanód felé. Az Altair szabadalmaztatott módosításában azonban az anód felülete lítium-titanát nanokristályokból épül fel, és ez a felület - egy vegyészeti trükknek köszönhetően - grammonként száz négyzetméteres. A szénanód felülete grammonként csupán három négyzetméteres.

A cég kereskedelmi okokból próbálja titokban tartani az alkalmazott trükköket, de a levédett szabadalma (US 6689716) elárulja, hogy a lítium-titanát kristályok létrehozásának szabályozásával hozzák létre a hatalmas felületet.

Bírja a strapát

Az Altair szerint az új elemnek a gyorsabb áramleadáson kívül más előnyei is vannak. A szénanód kristályos felülete könnyen károsodhat az elem használatakor, és feltöltésekor fellépő ismételt hőmérsékletváltozástól, és emiatt a mai akkumulátorok körülbelül négyszáz feltöltést bírnak, ezzel szemben a titanátos anód akár húszezer feltöltést is kibír. A vállalat szerint a technikájuk két éven belül megjelenik a piacon.