Emőke
-4 °C
9 °C

Terheléses erőpróba

2005.02.23. 10:43
A legjobb háromdimenziós videojátékok igen válogatósak, még az asztali számítógépek közül is csak azokon hajlandóak elindulni, amelyekben több tízezer forintos grafikus kártya és nagyon gyors processzor van, de ezeknek a szürke dobozoknak van egy behozhatatlan hátrányuk: nehezen vihetőek el a haverokhoz egy gyors lan-partira. Szerencsére ma már vannak erős laptopok is, amelyeken elfut a Doom 3 meg a Half Life 2 - most megnéztük miképp.

Tesztünkhöz a székesfehérvári Albacomp Power sorozatából kértünk kölcsön egyet, és igen hamar kiderült, hogy a laptop több szempontból is méltó a nevére: nemcsak a számítási teljesítménye nagy, hanem a felhasználó izmait is keményen megdolgoztatja. A több mint három kilogrammos szerkezet olyan nehéz, hogy hátizsákba rakva még a leggörnyedtebb irodai munkás hátát is kiegyenesíti, a mellékelt egész tégla méretű tápegység brutalitása az önvédelmi fegyverekével vetekszik.


Tekintse meg képeinket!
A laptop egyébként akkora, mint egy szobamérleg, de azok legalább kinéznek valahogy. Erőgépünk csak egy semmitmondó, szürke műanyaghasáb, ugyanakkor azt is elismerjük, hogy nem szobadísznek készült, és sokkal fontosabb, ami a burok mögött van.

Giga giga hátán

Esetünkben három gigahertzes processzor, ötszáztizenkét megabájtnyi ram, és egy rendes videokártya gondoskodott a Doom 3, Half Life 2 és Prince of Persia: Warrior Within játékok futtatásáról, és természetesen nem a legkisebb felbontáson, hanem közepesen, sok élsimítással és egyéb extrákkal. Sajnos a nagy teljesítmény igencsak lekorlátozza a készülék hordozhatóságát, az akkumulátora ugyanis alig több mint egy óra alatt teljesen lemerül, viszont a gyártó sok méter hosszú tápkábelt mellékelt, mintha eleve a konnektorhiányos lan-partikra tervezte volna a gépet.

Az Albacomp Power jól kezelhető nagy billentyűzetével, de az érintőpad egyáltalán nem esett kézre, inkább használtunk egeret. Persze ez nem az Albacomp hibája, mások is ezt a vacakot használják. A laptopban van memóriakártya-olvasó, modem, hálózati csatoló, infraport meg sok egyéb, és az SVHS csatlakozóval tévére is köthető, amire nincs igazán szükség, mivel az 1400x1050 pixeles felbontású kijelző ragyogó szép képet ad, és jól elférnek rajta az ablakok.

Heli a dobozban


Klikk a képre!
A hangjával már furfangosan bánik a gép, de nem a sztereo hangszórók minőségére gondolunk (azok jól szólnak), hanem a hűtőrendszer zúgására. Bekapcsoláskor meg sem nyikkan, a Windows gyors betöltése után sem észlelhető semmi, de mi sejtettük, hogy ez nem lesz mindig így, hiszen nem véletlenül van a készülék alján három ventillátorlyuk. És tényleg: egy játék vagy egy dvd elindítása után úgy felpörögnek a rotorok, mintha a laptop fel akarna szállni, amire a súlya miatt nincs sok esélye, viszont az otthoni mozizás így már élvezhetetlen.

Az erős laptop erősen kompromisszumos megoldás, hiszen felszereltsége alapján számos elektronikai eszközt (pc, dvd stb.) helyettesíthet, de erős hangja miatt éppen a nappaliban és az irodában lehet zavaró. Főleg azoknak ajánlható, akik fittek, és mindenhol szükségük van a gigahertzekre.

Az Albacomp Power ilyen konfigurációban kapható
Processzor
Intel Pentium4 2.8 - 3.06 GHz / 533 MHz
Intel Pentium4 2.4 - 3.2 GHz / 800 MHz
Intel Mobile Pentium4 2.8 - 3.06 GHz
Memória
256MB - 1024 MB DDR
Merevlemez
40 - 80 GB HDD
Kijelző
15.1" TFT (1400x1050 felbontás)
Optikai meghajtó
DVD-ROM/CD-RW combo drive, opcionális DVD-RW
Video vezérlő
128MB ATI Mobility Radeon 9700
Billentyűzet
Magyar
Hangrendszer
AC'97 hangkártya + 2db belső hangszóró + 1db belső mikrofon, fejhallgató csatlakozó, mikrofon csatlakozó, S/PDIF kimenet (5.1 CH)
IO portok PS/2, párhuzamos port, 2db USB 2.0, hangszóró kimenet, SVHS TV kimenet, infra, soros port, IEEE 1394, RJ11 56k modem, RJ45 10/100/1000 Ethernet csatoló, IEEE 1394, bluetooth modul (opcionális), beépített Wireless LAN (opcionális), PCMCIA II, beépített hét az egyben kártyaolvasó (MS/MS PRO/SD/MMC/CF/SM/MICRO DRIVE)
Méret
329 x 275 x 36.5 mm
Tömeg
3.3 kg