Ervin
14 °C
22 °C

Mindenbe processzort rakna az AMD

2005.02.02. 15:30
A második legnagyobb chipgyártó szerint nemcsak asztali számítógépekben és szerverekben van helye a jelenleg használt x86-os processzoroknak, hanem a hordozható és az otthoni médialejátszókban is. Az AMD az alacsony fogyasztású és olcsó Geode-processzoroknak próbál piacot találni.

Az AMD először tavaly novemberben jelentette be, hogy új fogyasztói piacokat akar meghódítani a Geode processzorokkal, és hogy elsősorban a multimédiás eszközöket venné célba. A gyártó először a jelenlegi többfunkciós Geode chip új változatával rukkol elő, az elkövetkező években - 2006-ban és 2007-ben - pedig meghatározott feladatokra hangolt chipekkel árasztja el a piacot.

Több kell nekik

Az elektronikai cégeknek valószínűleg komolyabb operációs rendszert kell használniuk, ha még több funkciót akarnak beépíteni eszközeikbe, és kézenfekvő választás lehet a számukra a pécékben is használt x86-os platform, amelyen többféle operációs rendszer és tízezer különféle szoftver futtatható. Persze nem arról van szó, hogy az AMD még a kenyérpirítóba is számítógépet rakna, a cég csupán abban reménykedik, hogy a gyártók az RISC és MIPS architektúra helyett a jövőben x86-ot raknak a lejátszókba.

Elemzők szerint azonban a cég új stratégiája meglehetősen kockázatos, mivel a National Semiconductor, a Geode processzorok eredeti gyártója hasonló tervekkel rendelkezett, aztán belebukott. A pécés szoftverek kódja ráadásul túl nagy és összetett a parányi eszközökhöz, ezért teljesen mindegy, hogy mennyi van belőlük, és az x86-on kívül már számos más platformon fut a Linux, mondta el a Cnetnek Kevin Krewell, a Microprocessor Report főszerkesztője.

Árkérdés

Bár az AMD a többiekénél olcsóbb x86-os chipeket akar piacra dobni, az ár továbbra is fontos kérdés lesz, hiszen a RISC és MIPS chipek már most olcsóbbak, mint az x86-osak. Az új Geode chipek áráról azonban most még keveset tudunk; mindenesetre Hector Ruiz, az AMD vezérigazgatója novemberben bejelentette, hogy valamikor hamarosan egy dollárét árulnak majd processzorokat.

Az AMD egyik legfőbb Geode-processzoros projektje a Personal Internet Communicator kifejlesztése, amely egy olcsó, számítógépszerű, internetezésre alkalmas eszköz, amely körülbelül ötvenezer forintba kerül.