Bernadett
-2 °C
4 °C

Előnyben az AMD az Intellel szemben

2005.05.06. 15:15
Az AMD komoly előnyre tett szert a kétmagos szerverprocesszorok piacán, ami zavarja az Intel illetékeseit. Több processzort is bejelentett a társaság, míg az AMD az kétmagos otthoni csipek gyártásával van elfoglalva.
Ritka élményben lehetett annak része, aki részt vehetett az Intel vezetőinek csütörtöki konferenciáján. A világ legnagyobb félvezetőgyártójának kiválóságai ugyanis beismerték, hogy egyre inkább kiveri őket a víz, amikor legnagyobb konkurensükre, az AMD-re gondolnak.

Lemaradva

#alt# Persze Craig Barett és csapata nem ezeket a szavakat használta, és igyekeztek mindenkit biztosítani afelől, hogy a számukra kényelmetlen szituáción mihamarabb változtatnak, de mégis: az Intel lemaradt az AMD mögött a kétmagos szerverprocesszorok piacán.

A kisebbik processzorgyártó már megkezdte az újgenerációs Opteronok szállítását, míg az Intel igazi fenegyereke, a Dempsey kódnévre hallgató kétmagos nem kerül a boltokba 2006-ig, ami az Intel vezetőiben saját bevallásuk szerint némi frusztrációt kelt.

Persze nem ülnek a babérjaikon, a társaság már februárban bejelentette, hogy 15 kétmagos terméken dolgozik, a csütörtöki bemutatón meg is neveztek hármat. A következő generációs kétmagos processzorok asztali verzióját Conroe-nak nevezik, ez már idén a boltokba kerül, ahogy a laptopokba szánt Merom is. A belépőszintű szerverek piacát a 2006-ban megjelenő Woodcrest mozgathatja majd meg, ezekből kettő képes együtt működni, az meg már együtt négy mag.

Sakk

Bár az Intel bejelentette, és hamarosan a boltokba kerül a kétmagos asztali processzorcsalád, a Pentium D-t, a jelek szerint az konkurens ezúttal jobban taktikázott. Az AMD inkább a szerverpiacra koncentrált, ahol a szoftverek már most képesek kihasználni a fejlesztés nyújtotta előnyöket, ráadásul kevésbé kell megértetni a vásárlókkal, hogy miért is érdemes gyors egymagosukat ad absurdum egy alacsonyabb frekvencián üzemelő egymagosra cserélniük.

Ennek megfelelően a kétmagos Opteronok már április óta közkézen forognak, ami tovább erősítette az AMD jelenlétét a szerverek piacán. Persze a másik vonalat is fejlesztették, csak kisebb intenzitással, kevesebb erőbedobással, de júniusban megjelenik az AMD asztali kétmagosa, az Athlon 64 X2 is.

Az Intel mindeközben próbálja ledolgozni kialakult technológiai hátrányát a szerverprocesszorok piacán, szét is küldte tesztelésre a termék első példányait, de egyelőre még nem találkozhatunk a velük a boltokban.

Hízlaló édesség

Az AMD mindeközben azon munkálkodik, hogy további szeletet szakítson ki magának a szerverek zsíros tortájából, legalábbis a pletykák alapján erre lehet következtetni. Felreppent a hír, hogy a társaság az Opteron 1-es sorozatának legújabb tagjait nem a hagyományosan szervereknek megalkotott 940-es foglalathoz, hanem az otthoni gépekben található 939-es alaplaphoz készíti el.

A különbség mindössze egyetlen tű a processzor alján, meg egy csomó pénz: a 939 lyukas foglalattal felvértezett alaplapok lényegesen olcsóbbak, mint szerverekhez szánt társaik, ha másért nem, hát azért, mert jóval nagyobb a verseny ezen a piacon. Ráadásul az otthoni alaplaphoz olcsóbb memóriát vásárolhatunk, összességében tehát lényegesen kevesebbe kerülhetne egy belépőszintű szervergép a 939 tűs rendszerben. A kétmagos 165-ös, 170-es és 175-ös Opteronokat a harmadik negyedévben kezdik el szállítani.

Az AMD nem kommentálta a híreket. Mindenesetre ha valóban így tenne a társaság, akkor konkurenciát állítana házon belül. A kétmagos Opteron lényegében a hamarosan megjelenő kétmagos otthoni processzor, az Athlon 64 X2 Socket 940-es változata, a különbség egyetlen tű, meg az Opteron három HyperTransport linkje. Ha az a tű is eltűnik, nem sok marad közöttük, igaz, talán nincs is értelme két ugyanolyan rendszert párhuzamosan fejleszteni, ha minimális kompromisszummal egyesíthető a kettő.