Klaudia
-3 °C
3 °C

Az AMD visszavág

2006.10.20. 10:15
A kisebbik processzorgyártó még novemberben piacra dobja négymagos otthoni rendszerét, igaz, ezek valójában kétprocesszoros szervergépek lesznek. Egy év múlva jön az Intel Core 2 Quad valódi ellenfele, de bemutatkozik a mostani alaplapok utódja is.

Rövidesen piacra kerülnek az AMD első négymagos rendszerei, de a pontos dátum még nem ismert. A Register szerint novemberben kerülnek a boltokba a processzorok, korábban, mint arra számítani lehetett, összhangban azzal, hogy az Intel is előbbre hozta négymagosának, a Core 2 Quadnak a premierjét.

Sajátos megoldás

Az AMD válasza még annyira sem négymagos, mint a Quad, ami igazából két darab kétmagos, közös tokozásban.

Az AMD valódi kétprocesszoros rendszerrel rukkol ki: az FX 70, 72, 74, valamint a frissen bejelentett 76-os mindegyike egyszerű kétmagos processzor, amiből kettőt lehet belepakolni a szervereknél használatos Socket F alaplapba, így várhatóan jóval drágább gépek lesznek, mint amik az Intel Quadra épülnek. A processzorok órajele 2,6, 2,8, 3 és 3,2 gigahertzes lesz, és lényegében úgy működnek majd, mint az évek óta használt, többprocesszoros Opteron szerverrendszerek.

A cég valódi négymagos megoldása 2007 harmadik negyedévében érkezik, de ez még a Quadnál is négymagosabb lesz, nemcsak kétszer két mag, közös tokozásban. Ezek a csipek 2,7 és 2,9 gigahertzes verziókban kerülnek az üzletekbe, mindegyikben 2 megabájt másodszintű- és 2 megabájt harmadszintű gyorsítótár lesz.

Az AMD tehát közel egy éves lemaradásba kerül a valódi négymagos rendszerek piacán, ez az eladásokban azonban kevésbé érezteti majd hatását: az Intel úgy számol, hogy a 2007-es forgalom három százalékát teszik majd ki a Quadok. Ugyanakkor presztízsszempontból mindenképp nagy jelentősége van egy ilyen termékvonalnak.

Alaplapok is jönnek

A következő év harmadik negyedében érkezik a jelenlegi otthoni AMD-s alaplapi foglalatok, az AM2-esek utódja, az AM2+. A Register információi szerint ebben mutatkozik be a jelenleg is használt kommunikációs csatorna, az Athlonok korábbi teljesítményfölényéért részben felelős HyperTransport 3.0-s verziója, ami jóval nagyobb adatátviteli sebességet tesz elérhetővé.

A teljesen új alapokra épülő AM3-as alaplapok csak később jelennek meg, attól függően, hogy mikor kezdenek elterjedni a DDR3-as memóriák. Az mindenesetre biztosnak tűnik, hogy ebben már 45 nanométeres gyártástechnológiával készülő processzorok is helyet kapnak, miközben az AMD még csak most tér át a 65 nanométerre a 90 nanométerről.