Szilárda
-4 °C
3 °C

Apple gépek AMD processzorral?

2006.09.21. 16:10
Az AMD vezérigazgatójának elege van az Intel monopóliumából, és úgy látja, hogy cége processzorai csak használnak a versenynek. Éppen ezért szeretne Athlonokat látni a Macintoshokban.

Az AMD vezérigazgatója szerint az Apple rövidesen AMD processzorral szerelt gépeket is forgalomba hoz. Hector Ruiz San Franciscóban beszélt erről, egy vacsora alkalmával, írta az Inquirer. A társaságot 2002 óta vezető mérnök szerint az Apple bizonyára nem akar majd az Intel foglya lenni, hiszen a kaliforniai cég nyilván tanult a vetélytársak kárából. Ezzel Ruiz a Dellre utalhatott, a társaság a közelmúltig csak inteles gépeket forgalmazott, a cég növekedése az utóbbi években vesztett lendületéből.

Van még hely

A vezérigazgató meg is vádolta riválisát azzal, hogy üzletpolitikájával (az AMD gyanúja szerint tisztességtelen piaci magatartással) ellehetetleníti a versenyt, az egészséges fejlődést.

Ugyanakkor Ruiz úgy látja, még bőven vannak meghódításra váró piacok. A CEO szerint az Intel korábban tapasztalt monopóliuma, és az „Inside” matrica sokakban azt a téves képet keltette, hogy a processzorgyártó egyet jelent a pc-vel, de ennek most vége.

Komolyabb akadálya nincs annak, hogy Athlonok jelenjenek meg a Macintoshokban. Egy évvel ezelőtt még sokkal nehezebb lett volna az átállás, hiszen akkor még az IBM Power csipjei működtek az Apple gépeiben. Ezek az x86-os processzoroktól eltérő felépítéssel készültek, így a gépek és a rajtuk futó szoftverek nem voltak kompatibilisek a pc-kkel.

Az Apple nem tud róla

Év elején jelentek meg az első Intel processzorral szerelt Apple-gépek, ezeken már a Mac OS X x86-os processzorra optimalizált verziója futott. Mivel az Intel és az AMD csipjei kompatibilisek egymással, a szoftvereknek nem jelentene sokkot, ha Athlonok vagy Opteronok dolgoznának a Macintoshokban.

Az Apple ugyanakkor még nem adott ki olyan közleményt, amelyben utalna az ilyen gépek gyártására.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!