Lehel
17 °C
27 °C

Szuperszámítógépeket előz a 'Big Mac'

2003.10.15. 14:56
A Virginia Tech University kutatói 1100 Apple G5 számítógép felhasználásával szuperszámítógépet építettek. A gép gerincét alkotó hálózat mintegy százszor gyorsabb egy átlagos LAN-hálózatnál, emlékeztet a BBC.
Az 1100 darab Apple számítógép mindegyikében 2 gigahertzes processzor és négy gigabájtos memória működik, így a hálózat rendkívül gyors, fogalmazott Pat Arvin projektkoordinátor. A "Big Mac" becenévre hallgató nagyteljesítményű cluster másodpercenként 17,6 billió számítási művelettel képes megbirkózni.

Sérülékeny

Egy problémával viszont küzd a nagy teljesítményű rendszer: nagyon érzékeny az egyes számítógépek meghibásodására. A cluster tervezését vezető Srinidhi Varadarajan így kénytelen volt "Deja Vu" néven egy programot írni, amely egy számítógép kiesése esetén továbbadja annak feladatait.

Ez az átváltás a működő rendszer esetében viszont olyan kockázatos, mint a működő szíven végzett operáció, írja le a programozó a munkája nehézségeit.

Második helyezés

Az ezeregyszáz számítógép 280 négyzetmétert foglal el egy teremben, a hűtésüket pedig bonyolult csőrendszeren keringetett vízzel látják el. A számítógép a világ leggyorsabb gépeit felsoroló listán megszerezte az előkelő második helyezést. Elődleges feladata a tudományos kutatások segítése lesz.

A fejlesztők jó hírrel szolgálnak a nagyravágyó barkácsolóknak, ugyanis a Big Mac építését részletesen dokumentálták. Emellett az amerikai kutatók készek arra, hogy gyakorlati tapasztalataikat is megosszák másokkal.

Gazdaságos Mac

A teljes berendezés kiépítése 5,2 millió dollárba került. A Texas egyetem hasonló méretű clustert épített hagyományosan kedvező árú Dell számítógépekből. A speciális Linux operációs rendszerrel együtt 38 millió dollárt fizettek ki, miközben a számítógépük csak 3,7 Teraflopot tud. A Macnn magazin kárörvendően jegyezte meg, hogy a Dell a jelek szerint 30-szor drágább az Apple-nál.