Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Egy gigabites átvitel áramhálózaton?

2005.01.07. 15:20
Két, az Egyesült Államokban dolgozó kutató szerint lehetséges akár egy gigabit per másodperces sebességgel továbbítani adatokat áramhálózatokon. Így az otthoni előfizetők a mai szélessávú kapcsolataiknál több százszor gyorsabb internethez juthatnának.

A pennsylvaniai állami egyetem munkatársai bejelentették, hogy olyan módját fedezték fel az adatok áramhálózaton való továbbításának, ami jóval gyorsabb a kábel- és telefontársaságok által kínáltnál, írta az ITWeb.

Az áramhálózatokon való internetszolgáltatást mind az internetes berendezéseket gyártó cégek, mint a szabályozók támogatják, mint lehetséges versenytársát a kábel- és telefontársaságoknak. Ez utóbbiak biztosítják az Egyesült Államokban a harmincmillió otthoni szélessávú kapcsolat szinte száz százalékát.

Többszázszoros sebesség

De a próbálkozások tucatjai ellenére csak néhány cég kísérelt meg ilyen szolgáltatást értékesíteni, általában az árára és technikai problémákra hivatkozva. A pennsylvaniai kutatók szerint bár a technológia fejlődni fog, az áramhálózaton biztosított szélessáv árát nehéz lesz leszorítani. Az ilyen szélessávú rendszerek ma körülbelül 1-3 megabit átvitelére képesek másodpercenként, ez az érték hasonló a kábeles és telefonos átvitelhez.

A pennsylvaniai kutatók, Pouyan Amirshahi és Mohsen Kavehrad szerdán megjelent tanulmányukban úgy becsülik, hogy az általuk kifejlesztett rendszer közel egy gigabites átvitelre is képes lehet, közepes feszültségű elektreomos vezetékeken, ideális körülmények között. Az otthoni felhasználók így akár többszáz megabites kapcsolathoz juthatnak.

A rendszerbe átjátszókat kellene építeni minden kilométeren, és az elektromos kábeleket is át kellene alakítani, hogy csökkentsék az interferenciát. A kutatók becslései komputeres modelleken alapulnak, a valóságban elérhető adatsebesség attól függ, hogy hány átjátszót használ az adott vállalat.