Edina
-12 °C
-3 °C

Bitek a kettőhúszon át

2003.07.12. 12:01
Az áramvezetékek éppúgy alkalmasak adatátvitelre, mint a hagyományos hálózati kábelek, ráadásul minden épületben megtalálhatóak, eddig azonban többnyire csak érdekes alternatívaként beszéltek erről a módszerről. A falakban húzódó vezetékek kihasználatlansága talán azzal magyarázható, hogy egyesek ódzkodnak attól, hogy a hálózati kártyát rákössék a kettőhúszra, illetve viszonylag kevés áramhálózati eszköz van a piacon. Az Index Villamossági Szakértői Csoportja most kipróbált egy már létező megoldást, a Corinex PowerNet adaptert, és felderítette a konnektorok ez idáig rejtve maradt képességeit.
A Corinex mérnökei valószínűleg nem nyertek tervezői díjat a készülék külalakjával; a szürkésfehér színű, műanyag borítású adapter sokkal inkább hasonlít egy ipari szerelvényre, mintsem egy otthoni vagy irodai felhasználásra szánt eszközre, ezért érdemes egy fiókba vagy szekrénybe rejteni. A készülék mellett mindössze egy CD-ROM, egy áramkábel, egy ethernet kábel és egy rövid leírás található a dobozban.

Adatok az áramon át

Tesztünk során a Corinex áramhálózati eszközét először egy ikerház villanyóraszekrényében rejtettük el a kíváncsi tekintetek elől, ahol a néhány konnektor mellett el tudtuk helyezni a szintén nem túl igényes kinézetű ADSL kellékeket is. Minden szükséges eszközt összekapcsolva (frekvencialeválasztó - külső ADSL adapter - Corinex adapter - konnektor) sikerült elérnünk, hogy a házban a számítógépünkkel és egy másik Corinex adapterrel bármelyik konnektorból elérjük az internetet. Windows és Linux alatt egyaránt működött a hálózat, és ehhez semmilyen szoftvert sem kellett telepítenünk.

Az ikerház két lakása között ugyanilyen egyszerűen tudtunk kapcsolatot létesíteni. Ez esetben azonban a biztonság kedvéért előre telepítettük a készülékhez adott szoftvert és végigfuttattuk a beállító programot. Ez a hálózati megoldás nagyon elnyerte a tetszésünket, mert így nem kellett több tucat méternyi hálózati kábelt fektetnünk és falakat átfúrnunk ahhoz, hogy összekössünk két lakást.

Hardveres P2P megoldás

A 14 megabit/másodperces sebességet az internetelérés és kisebb fájlok (például mp3) megosztásához bőven elegendőnek találtuk. A Corinex szerint az adapter épületen belül kétszáz méteres körzetben használható, az Index Villamossági Szakértői Csoportja azonban nem talált ingatlanai között ekkora épületet a teszteléshez. Ez a távolság elméletileg két szomszédos ház összekötését is lehetővé teszi. Az adapter használatához a leírás szerint érdemes fix IP címet adni a számítógépeknek, és sajnos a papírnak igaza volt: a készüléket nem sikerült kipróbálnunk olyan hálózaton, amelyen véletlenszerű címkiosztást használnak.

A Corinex ethernet adapter 25 900 forintba kerül, de ennek a duplájával érdemes számolni, hiszen az eszköz önmagában nem sokat ér, csak párban. A készüléknek van USB és PCI változata is, amelyek ugyanennyibe kerülnek.