Judit
2 °C
7 °C

Hideg sört hoz R2D2

2002.07.29. 14:30
A körülbelül 40 centi magas házi R2D2 negyven parancsot ismer fel, infravörös érzékelő és hanglokátor segítségével tájékozódik. Bár játékprogramokkal és lejátszható dalokkal is el van látva, legvonzóbb tulajdonsága mégis az, hogy szóbeli utasításra képes gazdájának egy dobozos sört leszállítani.
Szeptemberben kerül a boltokba a Star Warsból ismert R2D2 droid otthoni használatra készített verziója. A robot körülbelül 40 centi magas, méretétől eltekintve részletes és pontos másolata az eredetinek. A Creature Labs és a Hasbro közös fejlesztésű asztromechanikai droidja negyven szóbeli utasítást képes felismerni és végrehajtani. Az Egyesült Államokban már le lehet adni az előzetes rendeléseket, száz dollár körüli áron.

Nem kell félteni

A robot az eredetihez hasonlóan kis füttyentésekkel és berregésekkel kommunikál, szerencsére - legalábbis a Hasbro szerint - a gazdája pár nap után már "intuitív módon" ki tudja találni, mit akar közölni vele kis kedvence. A házi R2-es infravörös szkenner és hanglokátor segítségével tájékozódik, így nem kell félteni attól, hogy betéved a szekrény mögé, és nem talál ki. Bár a droid hangfelismerő rendszere meglehetősen érzékeny, zajos helyen megeshet, hogy nem minden parancsot tud megfelelően értelmezni.

Kicsiknek és nagyoknak

Azoknak, akik minden Hasbro-játéktól bizonyos fokú debilitást is elvárnak, nem kell csalódniuk: a robotba hat játékprogram is be van táplálva, és öt dalt tud elénekelni. Állítólag táncol is. Ezt némileg magyarázza, de nem menti az a tény, hogy a játékot hat éves kortól ajánlják.

Persze nem csak kiskorúaknak lehet hasznos a házi asztromechanikai droid, bizonyára számos felnőtt is örömét leli majd benne. Az R2-esnek ugyanis teleszkópos karja van, mely akár egy dobozos sört is elbír (ld. mellékelt ábra). Az Index Star Wars-szakosztálya egyelőre nem tudta kideríteni, hogy az "Artu, hozz sört!" parancs vajon be van-e programozva gyárilag a robotba. Amennyiben nem, ennek megvalósítása egy újabb kihívás lehet a világban tevékenykedő jószándékú hackerek számára.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?