Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lezuhant a legnagyobb műhold

2002.12.10. 11:19
Elsüllyesztették kedden a világ legnagyobb polgári célú távközlési műholdját, mert a két héttel ezelőtti fellövésekor nem tudták a megadott geostacionárius pályára állítani. A több mint öttonnás Astra-1K a Csendes-óceánba zuhant kedd hajnalban.
Az orosz űrcsapatok szóvivője, Szergej Gyerevjaskin kedden Moszkvában bejelentette, hogy az Astra-1K tulajdonosa, a luxemburgi székhelyű európai műholdszövetség (SES) - amely egyébként jelenleg 29 műholdat üzemeltet - döntése értelmében a cég zürichi irányítóközpontjából adtak ki parancsot a 110 millió eurót érő műhold fékezésére hétfőn éjszaka, így az fokozatosan ereszkedő pályán visszatért a Föld légkörébe, majd maradványai a Csendes-óceán déli részébe zuhantak és elsüllyedtek.

Munkások dolgoznak a felbocsátás előtti Astra-1K műholdon (2002 06. 06.)
Fotó: JL Bazile
A műholdat - amely több mint ezer rádió- és tv-csatorna adásának továbbította, továbbá multimédiás és internetes összeköttetést is biztosított volna az európai kontinens számára - november 26-án a kazahsztáni Bajkonur orosz űrközpontból Proton-K hordozórakétával bocsátottak fel. Az orosz kereskedelmi hordozórakéta lépcsői kezdetben jól működtek, de a műhold idő előtt levált a Proton-K-ról. A hiba miatt a Föld feletti 36 ezer kilométeres magasságú geostacionárius (a Föld helyzetéhez viszonyítva egy helyben álló) pálya helyett az Astra - amely egyébként nem sérült meg - 180-220 kilométer magasságú orbitális (Föld körül keringő) pályára került.

Egy ideig vita folyt arról, hogy a műhold saját hajtóműveivel sikerülhet-e jóval magasabb pályára állni - fel is emelték 290 kilométeres magasságba, amíg a végleges döntés megszületett -, de a szakértők végül is kizárták ennek lehetőségét. Az Astrát gyártó cég, a francia Alcatel Space képviselői szerint a túl alacsony pálya miatt a műhold - amelynek űrbéli működését egyébként 13 évre tervezték - komoly kockázatokat jelentett volna, ezért vált szükségessé irányított megsemmisítése.