Ágnes
-5 °C
2 °C

Asus noteszgép: Buszon DVD-zni

2000.10.13. 19:00
Az Asus márkanév általában minőségi alaplapok, meg mostanában videokártyák kapcsán szokott beugrani az embereknek. Egy ideje azonban a tajvani tech-birodalom noteszgépeket is gyárt, így logikus lépésnek tűnt, hogy a Sharp és a Sony gépek mellett egy ilyet is szétszedjünk.
A legpozitívabb bizsergést elsőre az alaptartozékként beépített DVD-lejátszó okozta
Aki fogott már a kezében notebookot, az körülbelül tudja mire számíthat, amikor közelebb kerül az Asus M8300-B fantázianevű darabhoz: lapos és könnyű. Az Asus ezen ismérveknek lehetőségeihez képest maximálisan megfelel, hiszen az átlagos gépeknél jóval laposabb és még a beépített DVD-lejátszóval is alig nehezebb 2 kilónál.

Könnyű és finom

A legpozitívabb bizsergést elsőre az alaptartozékként beépített DVD-lejátszó okozta, amit egyéb lehetőség híján filmezéssel teszteltem erőteljesen. Mivel a gépen alapból nem volt semmilyen oprendszer, nekiugrottam egy Windows 2000 telepítőcédével, ami a 64MB memória ismeretében mérsékelt belassulást eredményezett.

Ez a kicsit döcögős reakcióidő amúgy minden egyéb műveletnél tapasztalható volt, a Pentium III-mas processzor ellenére, de természetesen nem volt annyira zavaró, mint amikor 486-oson próbáltam Windows 98-at futtatni.

A Windows 2000 rendben megtalált szinte mindent a gépben, leszámítva az egzotikus videovezérlőt és a hangkártyát, amit viszont a gép saját CD-jéről pótoltam. A cég volt kedves és a géphez mellékelte DVD-szoftverét is egy külön CD-n, amihez azonban elfelejtették megadni a regisztrációs kódot, amit így kénytelen voltam az Astalavistán beszerezni.

Filmezni notebookon?

A beépített DVD-lejátszóval is alig nehezebb 2 kilónál
A DVD-lejátszó konkrét tesztelésekor a billentyűzet fölé préselt apró hangszórokat hamar fejhallgatóra cseréltem, ami így valamivel elfogadhatóbb hangzást produkált. A noteszgépek kompakt mivolta, vagy más egyéb rejtélyes ok miatt még így is erőteljesen belehallatszódott a DVD-pörgése egyéb elektromos zajok társaságában.

A 33 centiméter átmérőjű TFT-kijelző maximális, 1024x768-as felbontásában korrekt és pengeéles képen mutatta, ahogy Edward Norton szilánkosra töri önnön csontjait főnöke irodájában, a Harcosok Klubja egyik jellemző jelenetében. A film gyakran sötét hátterei esetében a kép sajnos erőteljesen szemcsésedni kezdett, fittyet hányva még a 24-bites felbontásnak is.

A hetes buszon történő DVD-zés perverzen burzsuj élvezetén alig csökkentett a lehetletnyit akadozó kép, monitorra kötve az irodában pedig fel sem tűnt a korábban tapasztalt röcögés. A háromdimenziós gyorsítónak kikiáltott 8MB-os grafikus vezérlő legnagyobb előnye az volt, hogy egyszerre lekezelte a TFT-t és a külső monitort, ami jól jön, amikor pl. valaki kivetítővel együtt használja prezentációk prezentálására.

Konfiguráció
Intel Pentium III 450 MHz.
64 MB SDRAM
6GB HDD
13.3" SVGA TFT képernyő
SMI 721 3D VGA chip 8 MB grafikus vezérlő dual view és dual application támogatással
belső 56.6K modem
10/100 Fast Ethernet LAN
IrDA port
PCMCIA 2.1 kompatibilis, két Type II vagy egy Type III kártya
ATAPI 6X DVD-ROM
Kivehető (a DVD helyére berakható vagy a gép hátára köthető) 3.5" 1.44 MB FDD
sztereó hangszóró, mikrofon
Dimenziók: 298X2360X29,8 mm
kb. 2,2kg
Valódi 3D-s gyorsításról óvatosan, de azért lehet beszélni, hiszen a legújabb Asus gépekben használatos S3 Savege-nél szerényebb képességű SMI vezérlő relatíve elég jól elbírt egy Unreal Tournamenttel - persze kisebb felbontásban -, csak a Quake 3 OpenGL-je nem feküdt neki alapból. Noteszgépen Quake-et tesztelni már tényleg gonoszság, de mi ilyenek vagyunk.

Összegezve

A billentyűzet megfelelő méretű, a touchpad a szokásos, a beépített Ethernet-csatolóval és az 56K-s modemmel szinte mindenhonnan pillanatok alatt netközelbe kerülhet az ember, a PS2 és az USB-csatolóval ízlés szerint bővíthető perifériásan, a DVD és a merevlemez pedig egy mozdulattal cserélhető. A 600 ezer forint magasságában árult gép összességében jó választás lehet annak, aki hasznos extrákra vágyik. Ha lenne egy Sony Vaióm, simán elcserélném egy ilyenre.


A tesztgépeket a Sowah Kft-től kaptuk.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!