Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

A X. kerület lenyomja a Microsoftot

2007.10.24. 11:48
Tíz hónapja dolgoznak rajta, és már az utolsó simításokat végzik: ha minden jól megy, februárra piacképes modell lesz a magyar érintésérzékeny asztal, a Multitouch. A piac új, de a mezőny máris erős: ellenfélnek ott van például a Microsoft Surface.

Amikor a Microsoft májusban bemutatta érintésérzékeny asztalát, az emberek 99,9 százaléka rácsodálkozott arra, hogy a redmondi cég milyen eredeti ötlettel állt elő, a maradék 0,1 százalék meg csalódottan szentségelt a tizedik kerületben. Ők, az Artica Kft. dolgozói addigra már öt hónapja csiszolgatták hasonló rendszerüket, bár a Multitouch akkor még távol állt attól, hogy azt mondják rá, kész. Azóta eltelt majdnem fél év, tíz hónapja dolgoznak a szerkezeten, ahhoz képest viszont egészen használható a cég érintés érzékeny asztala.

Dobozban

A tizedik kerületben vagyunk, közel a Budapest Büntetés-végrehajtási Intézethez, magyarul a börtönhöz, gyárépületek meg kémények között. A fejlesztési központ a bútorok tervezésével és gyártásával foglalkozó cég hátsó raktárában van. Kifúrt faasztalok, munkások után jutunk el a hátsó épülethez, ahol Kertész István, a vállalat igazgatója, és Tóth Péter szoftverfejlesztő fogad. A szoba közepén ott a Multitouch, immár asztalba építve, olyan formában, hogy az akár egy befektetőt is meggyőzhet. "Eddig nem volt háza a rendszernek, csak ráraktuk valamire, most már mutatósabb" - mondja István.

Péter könnyedén irányítja a Google Eartht, rábök az óriási kijelzőre, elhúzza a mutatóujját, a látható kép meg ennek megfelelően elmozdul. Két ujjal rábökve elforgatja a képet, az ujjakat közelítve vagy távolítva egymástól meg ráközelítünk egy területre, vagy eltávolodunk onnan. Az egész nagyon könnyűnek tűnik, kipróbálom én is, de kiderül, hogy bökni tudni kell. Gyakorlom pár percig a dolgot, a végére már alig nyúlok mellé, pontosan azt teszi a Google Earth, amit szerintem tennie kéne. Az ujjam vége viszont kezd elkopni, nem fáj, de kellemetlen. Kérdőn nézek Istvánra, aki elismeri, hogy a plexilemez nem a legjobb megoldás, viszont egy héten belül új, háromrétegű érintőképernyőt kap a Multitouch, amire már nem kell annyira rányomni az ujjunkat. "Annál a modellnél már nem jelentkezik a probléma" - mondja István.

A Google Earth után fényképeket nézegetünk, ezeket ugyanúgy forgathatjuk, nagyíthatjuk, mint a térképes programot, sőt át is lökhetjük egymásnak a fotókat. Egyszerre többen is dolgozhatunk a felületen, a rendszer bírja, a mozdulatsor bonyolultságától függően az is elképzelhető, hogy a számítógép több ujjat tud felismerni, mint ahányan egyáltalán odaférnek a szerkezethez. Beszélgetés közben lekapják az asztal oldalát, mert elkezdett túlmelegedni a projektor. Reggel óta megy, mondják, a rendszer viszont csak most került bele a házába, kell pár nap, amíg sikerül megtalálni a tökéletes beállítást, hogy a Multitouch ne legyen túl hangos, és ne is melegedjen túl. Nagyobb, de lassabban forgó ventilátorok kellenek bele, tudtuk meg.

Bárokba

Nézem az asztal belsejét, van benne egy projektor, egy spéci webkamera, néhány vezeték, ventilátor, és egy megfelelő szögben bedöntött tükör. Lehetne persze tükrök nélkül, egyenesen a vetítővászonra küldeni a képet, de a piacon alig kapni olyan projektort, ami megfelelő méretű képet vetít, tehát a fényt el kell téríteni, fel kell nagyítani. "Piacképes modellel akarunk előállni, nem költhetünk milliókat a vetítőre, mert akkor elszaladnának az árak" - mondja István, aki szerint másfél millió forintnál nem kerül majd sokkal többe a Multitouch. Jövő nyártól, válaszolja István arra a kérdésre, hogy mikortól lehet megvenni az eszközt, de kiderül az is, hogy februárra már kész termékkel akarnak előállni, ami már csak a sorozatgyártásra vár.

Egy év alatt el is készül a szerkezet? - hitetlenkedem, aztán megtudom, hogy eddig sikerült tartani az ütemtervet, és semmi sem utal arra, hogy az alig húszmillió forintos fejlesztés nem készül el időre. És utána? Jöhetnek a befektetők. Az Artica első körben partnereket keres, olyan neves gyártókat, akik segítenek elkészíteni a megfelelő eszközöket, akikkel könnyebb lesz megjelenni a vásárlók előtt. Leginkább üzleti vevőkre számítanak, nem gondolják, hogy hétköznapi emberek vesznek majd a Multitouchból, de bankok, éttermek, bárok már inkább szóba jöhetnek.

"Gondold el, hogy a bárpult ilyen asztalokból áll. Egy fickó észreveszi, hogy öttel arrébb egy csinos nő ül. Két kattintással tud majd üzenetet küldeni neki úgy, hogy az a lány pohara mellett jelenik meg" - vázolja fel István a Multitouch lehetőségeit. Éttermekben is hasznos lehet az eszköz, például rendelésnél, a virtuális étlaptól kezdve a rendelés után megjelenő játékokig sok mindent el tudnak képzelni a Maglódi úton.

De képesek lesznek szinte bármilyen területhez megfelelő programot írni, sőt ez a fő irány: a megrendelő elmondja, hogy mire van szüksége, és készen kapja a hardvert és a szoftvert. István szerint két év múlva már ezres nagyságrendben értékesíthetnek a készülékből, így az évtized vége előtt nyereséges lehet a vállalkozás.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!