Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Kinek kell a DVD-Audio?

2001.05.03. 15:01
A zene- és hardveripar mihamarább szeretné a zenerajongók polcain lecserélni a hagyományos CD-ket a sokkal jobb minőségű, hatcsatornás hangzást kínáló DVD-Audióval. Az új formátum bevezetése azonban közel egy évvel a szabvány véglegesítése után is akadozik a drága lejátszók és a kompatibilitási problémák miatt.
A zene- és hardveripar karöltve kezdte el kampányát a DVD-Audio mellett. Az új formátumtól eléggé sokat várnak, elsősorban a másolásvédelem növekedését és persze bevételeket, másodsorban mindent, ami az egyszeri zenebolondnak jó, minőség, megbízhatóság.

Az új formátum, ami a bakelitet, a kazettát, a Mini Discet és a CD-t hivatott felváltani természetesen jobb minőségű, mint az előzőek. A gyártók és forgalmazók azt remélik, hogy ezzel a lépéssel az emberek hajlandóak lesznek újra zenét vásárolni. Az egyetlen baj, hogy az elhibázott reklámkampányoknak köszönhetően a nagyközönség nincs tisztában azzal, miért is kéne megvennie az új lemezeket. A másik hátrány, hogy az eddig forgalmazott DVD-lejátszók nem képesek a DVD-Audiókat lejátszani, azaz ehhez egy külön gépre lesz szükség.

A jövő?
A minőség valóban jobb, mint azt a CD-nél vagy a Sony SACD-jénél tapasztalható, viszont a kampány ellenére az nagyközönség nem szívesen vásárol DVD-Audiót, egyrészt, mert személyes sértésnek veszik, hogy az eddig vásárolt lejátszók nem kezelik az adott formátumot, másrészt azért, mert meglehetősen drágák minőségi javuláshoz képest. A DVD-Audio potenciális vásárlói a High-End őrültek, akiknél az otthoni akusztika, illetve a megfelelő hangrendszer lehetővé teszi.

Az inkompatibilitás szintén probléma, hiszen a DVD-Audio lemezeket a hagyományos lejátszóknak is fel kell ismerniük, és kezelniük kell. Ezt kiküszöbölendő a cégek azt találtak ki, hogy a zenei anyag kétszer kerüljön fel a lemezre. A standard DVD-lejátszók az audio CD-k mellett képesek hatcsatornás surround hang lejátszására is, a frekvenciatartomány duplája a CD-nek, ami már bőven túl van az emberi hallóképesség határain. A kérdés csupán az, hogy szükség van-e ettől jobbra. Az eladási statisztikák sajnos azt mutatják, hogy a vásárlók tökéletesen elégedettek a jelenlegi lejátszókkal, a Matsushita már 300 dollárért árulja eredetileg 1000 dollárra tartott gépeit.

Az érdeklődés azért is lehet kicsi, mert jövőre várható az a DVD-lejátszó, ami a filmeket és az audio lemezeket is lejátssza. A jelenlegi DVD-Audio szabványnak a Meridian Lossless Packing eljárás számít, ami a lehető legkisebb mértékben tömöríti a hangot, így lehet azt minél jobb minőségben lejátszani. A nagy kapacitásnak köszönhetően az adatok kétszer kerülnek fel egy lemezre, egyszer az új formátumban, egyszer pedig a DVD-kre jellemző tömörítéssel. Így egyelőre mindkét lejátszóban megszólal, igaz, az eddig forgalmazottakban csak szegényebb minőségben.

A dolog, habár így megoldható, rendkívül zavaró. A most piacra dobott DVD-Audio lemezeken ugyanis a következő felirat áll. "A lemezt háromféleképpen lehet lejátszani; Advanced Resolution Surround, Advanced Resolution Stereo és DVD-Video kompatibilis Dolby Digital AC-3". Egy ilyen felirat után meg bárki elkezd azon gondolkodni, hogy nem kéne-e inkább egy CD-t venni, vagy egyszerűen csak mp3-ban beszerezni a dolgokat. A DVD-Audio tehát egyelőre nem a csúcsok csúcsa.