Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Indul a zöld szuperautók versenye

2008.03.21. 16:00
Magán-űrrepülőgép és automata holdkomp után üzemanyag-hatékonysági rekordra képes környezetbarát gépkocsi kifejlesztésére hirdetett nemzetközi pályázatot az X Prize Foundation.

A kaliforniai nonprofit szervezet pályázatára készült el a SpaceShipOne, az első privát űrhajó, amely 2004-ben elnyerte a tízmillió dolláros (1,6 milliárd forint) Ansari X Prize díjat. Tavaly az alapítvány és a Google közösen meghirdette a Lunar X Prize versenyt. A húszmillió dolláros fődíjat az a magáncég kapja, amely elsőként juttat pilóta nélküli járművet a Holdra. Most elindult az Automotive X Prize. A feladat sorozatgyártásra alkalmas olyan gépkocsi kifejlesztése, amely legalább 100 mérföldet képes megtenni egy gallonnak megfelelő üzemanyaggal (minimum 160,9 kilométert 4,54 liter hagyományos üzemanyaggal, vagy ezzel megegyező teljesítményt biztosító alternatív energiaforrással). A kocsi károsanyag-kibocsátása szén-dioxidban számolva mérföldenként maximum 200 gramm, azaz kilométerenként 125 gramm lehet. A főnyeremény tízmillió dollár.

"Nem tanulmányautókat várunk, hanem kész modelleket, amelyeket rögtön be lehet vezetni a piacra" - mondta Peter Diamandis, az X Prize Alapítvány vezérigazgatója csütörtökön a New York-i nemzetközi autókiállításon, amelyen útjára indították a pályázatot. Jelentkezőből nincs hiány: már kilenc országból hatvan csoport jelezte, hogy indul a díjért. Vannak, akik már a kész pályaművön érkeztek az autószalonra, mint például egy csapat középiskolás, akik a Hybrid Attack elnevezésű hibridautóval jöttek Pennsylvania államból.

Egy másik pályamunka, a Tesla Roadster sorozatgyártása már el is kezdődött. A New York-i Cornell Egyetem és a Tesla Motors közös fejlesztése az első teljesen elektromos meghajtású luxus sportkocsi a világon. Négy másodperc alatt gyorsul óránkénti 60 mérföldes (96,5 kilométeres) sebességre és egy feltöltéssel 245 mérföldet tud megtenni. 98 ezer dollárba kerül és a héten gurul le az első a gyártósorról. A versenyt a Progressive Corp biztosítótársaság szponzorálja. A részletes pályázatokat júniustól lehet beadni. Az elméleti rész után, 2009 második felében indul a gyakorlati szakasz, egy valódi autóverseny keresztül-kasul Amerikán. Ennek során a legkülönbözőbb időjárási, földrajzi és közlekedési körülmények között kell majd bizonyítani a kocsiknak, hogy mire képesek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?