Auguszta
-3 °C
2 °C

Akcióban a kézistúdió

2001.10.09. 17:27
Kabult bombázzák, a tolmács érthetetlenül motyog, eközben pirinyó kockában fekete és zöld pixelek zagyva halmazának tűnik az elsötétített afgán főváros. A közvetítés és a (média)történelmi pillanat titkos főszereplője a videofon, amely nem más, mint egy műholdas eléréssel felszerelt tévéstúdió - egy bőröndben.
Vegyünk egy szokásos híradást: elszakadt a szatyor füle, és szétgurult a sok citrom - a televíziós stáb ilyenkor beteszi magát egy parabolaantennával felszerelt furgonba és bejelentkezik a helyszínről.

Vegyünk egy nem szokványos híradást, nem szokványos helyszínnel: a civilizációtól elvágott, überharmadikvilágbeli, szörnyektől hemzsegő Afganisztánt. Furgonok ledobásáról szó sem lehet - ilyenkor vetik be tudomány és technika legfrissebb eredményét, a videofont, polgári nevén a Talking Head 1-et.

Talking Head 1
A TH-1 egy műholdas kapcsolattal felszerelt digitalizáló és vágóstúdió, amely elfér egy közepes méretű víz- és ütésálló bőröndben. Alapelméleti folyomány: a tűzhányók belseje és a mélytengerek kivételével gyakorlatilag nincs olyan hely a Föld bolygó helyszínén, ahonnan ne lehetne élőben tudósítani.

Múzeumi darab

A TH-1-et a brit 7E Communications fejlesztette ki a MotionMediával, a CNN-el és a BBC-vel közösen.

Az első ilyen eszköz idén áprilisban debütált a kínai Hajnan-szigeten, az amerikai kémrepülő és kínai harcigép ütközése miatt kialakult válság idején. Miközben a 7E száz videofonszettet adott el huszonnégy órán belül, a kínai hatóságok elkobozták az első éles helyzetbe küldött példányt a CNN tudósítójától. A később visszaszolgáltatott TH-1-et jelenleg az Arlingtonban található Newseum médiamúzeumban őrzik.

Jól érzem magam a bőröndben

A TH-1 hardvere kívülről a már sokkal korábban vízhatlanná fejlesztett bőrönd. Belülről a holdra szálláskor (Neil Armstrong) alkalmazott műholdkommunikációs rendszer egy fejlettebb változata helyezkedik el műholdas telefon képében (amely duplex, vagyis egyszerre két ISDN-kapcsolatot tart). A műholdas telefonhoz egy kihajtható negyvencentis antenna tartozik.

Ezenkívül található a csomagban egy 6,4 colos TFT-kijelzővel és analóg kezelőpanellel ellátott hordozható számítógép az adás realtime tömörítése végett.

Mindezt az elektronikát egy kupac adapter táplálja, így a Földön használatos különböző hálózati csatlakozók mellett digitális kamerához és videokamerához való akkut is képes használni, nem beszélve az autó fennforgása esetén kiváló szivargyújtós megoldásról.

A beszélő fej

Ilyen tud lenni
Az elő mozgókép digitális tömörítése a h.263 algoritmussal történik. A h.263 tömörítés jellemzőit az Intel 1997 szeptemberében hozta nyilvánosságra. Ezek közül elsősorban azt emelném ki, hogy az eljárást 10 fps-re (másodpercenként tíz képfrissítésre) tervezték - ami részben megmagyarázza a tragikus képminőséget.

A főszakértők gyülekezőhelyén, a Slashdoton kialakult polémiában felmerült, hogy mennyivel jobb lenne, ha MPEG-4, vagy egyenesen DiVX tömörítést alkalmaznának. Ugyanakkor nem árt figyelembe venni, hogy a szokásos párórás tömörítésre nincs érkezése egy háborús tudósítónak.

A h.263 ősrégi ugyan, de jól teljesít, ha arra gondolunk, hogy kétirányú audió és egy videó adatfolyamot kezel, tömörít azonnal, úgy, hogy a kódolás-dekódolás alig észrevehetően tágítja ki a műholdas kapcsolatból fakadó elcsúszást.

A videofon akkor teljesít a legjobban, ha nem kell olyan túlzottan mozgalmas dolgokat közvetítenie, amikor minden pixelt frissíteni kell (ilyen például a teljes képet betöltő sűrű és gyors légvédelmi tűz). Nézhető minőséget akkor produkál, ha a képben kizárólag a helyszínről bejelentkező tudósító feje látszik, melyen alig néhány részlet változik kockáról kockára. Innen a név: talking head, vagyis beszélő fej.

A magukat akcióközelinek tartó hírcsatornáknak egyébként tisztességesen bele kell kotorniuk a zsebükbe a bőröndstúdióért. A TF-1 ára tizennégyezer dollár, ebből 7500 a hordozható egység és 6500 a vevőberendezés.