Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Elpusztíthatatlan az összegyűrhető billentyűzet

2002.12.16. 17:46
Az Index Egérfogó melléklete almazöld, gumitapintású, hajlékony billentyűzettel igyekszik meglovagolni a karácsony előtti ajándékvásárlási hisztériát. Tartóstesztünk során az Inverz-1000 márkanéven forgalmazott, összehajtható klaviatúrát gyötörtük, ám még a sár és a folyóvíz sem ártott neki. Az új billentyűzet a munkatársak idegeit is kíméli, ugyanis használatával nullára csökkenthető a gépelés hanghatása.
Átlátszó kivitele következtében kissé futurisztikus az Inverz összehajtható billentyűzete. Az egésznek van valami csontvázjellege: látszódnak az illesztések, a nyomtatott áramkörök. Számos ismerősöm - méltatva az újítást - úgy vélte, hogy hátulról sokkal szebb a cucc, mint elölről. Igaz, ha az esztétikai értéket helyezzük előtérbe, jelentősen csökken a tárgy használati értéke, lefordítva ugyanis nem lehet gépelni rajta.

Gumikesztyűs érzés

Eleinte kissé furcsa élmény gépelni rajta, a gyártó ugyanis az összeragadás elkerülése végett hintőporral szórja be a klaviatúrát. Így az első érintések azt a hatást keltik a felhasználóban, mintha dombornyomású gumikesztyűt taperolna. Egy idő után azonban a hintőpor lekopik, ám megmarad az érintés vattaszerű érzése. Hasonlóan érdekes érzetet kelt az emberben a periféria almazöld színe. Amióta próbálgatom ezt a klaviatúrát, megszűnt az alkotói válságokon átívelő, gyomorszorító idegeskedés.

Ha valaki úgy dönt, hogy gépéhez ezt a cuccot csatlakoztatja néhány dologgal szembesülnie kell. Először is a billentyűzettel kapcsolatosan a "hungarian 101" opciót kell választania. Ezután már remekül működik a billentyűzet és csak néhány dologgal kell megküzdeni. Bár tudom, hogy minden csak gyakorlás kérdése, de még mindig nem szoktam meg, hogy az "y" és a "z" gombokat felcserélték egymással, valamint, hogy az "í" billentyű kissé a perifériára került. Ugyancsak eltérő a kiosztása az alt+valami kombinációknak.

Igaz, hátrányára jóformán csak ez írható, ráadásul sok-sok gépeléssel megtanulható az új kiosztás. Eleinte egyébként kissé furcsa, hogy a gombok "nyeklenek-nyuklanak", ám néhány ezer karakter beverése után ez már nem zavaró. És többé attól sem kell tartanunk, hogy a környezetünkben tartózkodók háborognának az alkotás zaja miatt. Az új billentyűzet legnagyobb erénye ugyanis épp csendes volta.

Sár- és morzsaálló

A tartósteszt során extrém környezeti feltételeknek is kitettük az új billentyűzetet: először szezámmagos kiflimorzsákkal, majd egy csomag instant sárral szórtuk meg. A perifériára mindez semmilyen hatást nem gyakorolt, csak a kezem lett poros gépelés közben. Az almazöld plasztikburok alá ugyanis nem hatol be a szennyezés. Ezek után a csap alá tartva mostuk le róla a szennyeződést: mivel a csatlakozót nem érte víz, a billentyűzet ezt is jól tűrte, jelenleg is rajta gépelek.

Engem csak egy dolog zavar használata közben. A merev billentyűzetekkel ellentétben ugyanis ezt nem lökhetem csak úgy odébb, ha a jegyzetelés hagyományos módját választom: az asztalhoz ragaszkodó perifériát muszáj felemelni és gyengéden odébb helyezni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!