Gerzson
-3 °C
3 °C

Elkészült a 400 nyelvet beszélő billentyűzet

2005.04.27. 13:10
Nigéria több száz dialektusának írásjeleit mostanáig képtelenség volt közvetlenül pc-re juttatni. A nyolc évig tartó Nigerian Type Writer Project végeredményét májustól árusítják az afrikai országban.
Nigériai mérnökök kifejlesztettek egy olyan pc-billentyűzetet, amely több mint 400 különböző nyelvet támogat, írta az AllAfrica.com híroldal. A billentyűzet segítségével a felhasználó közvetlenül a számítógépére juttathatja a legnépesebb afrikai ország számos dialektusának mellékjeles (például ékezetes) jeleit és karaktereit.

A KỌNYIN-Yoruba (mézcsepp) névre keresztelt billentyűzet kifejlesztésével az USA-ban dolgozó nigériai fejlesztők nyolc év alatt készültek el. A billentyűzet fizikai valójában létező pc-periféria.

A virtuális az gagyi

Léteznek virtuális billentyűzetek, amelyek a fizikai tasztatúrát kísérlik meg emulálni, de ilyesmi a napi használatban nem túl praktikus megoldás, jelentette ki Olukayode Oluwole, a billentyűzet egyik kifejlesztője.

Szavai szerint első alkalommal sikerült teljes értékű nigériai billentyűzetet összeállítani. Ez már képes arra, hogy ugyanabban a dokumentumban minden nehézség nélkül gépeljen a felhasználó angolul és bármelyik nigériai nyelven.

A fejlesztők célja a munka kezdetén az volt, hogy a három legfontosabb nigériai nyelven, vagyis a hausa, igbo, és yoruba nyelveken közvetlenül szerkeszteni lehessen a dokumentumokat. Később viszont kiderült, hogy nem kell sokkal több munka ahhoz, hogy az ország minden nyelvét támogatni tudják.

A KỌNYIN-Yoruba a klasszikus QWERTY alapú elrendezést használja. A 26 alfabetikus billentyű körül 21 kiegészítő jel billentyűjének jelöltek ki helyet. A billentyűzetet forgalmazó cég szerint az új eszköz legfőbb előnye, hogy a keyboard layoutot a nyelvek között váltva nem kell átkapcsolni.

Eltérő ejtés

A mellékjeles karaktereket arra használják, hogy megkülönböztessék a szavak és betűk különböző ejtését és jelentését. A KỌNYIN-Yoruba nevében például az első "o" betű alatt a pötty nem légypiszok, hanem fontos kiegészítő. A többnyelvű billentyűzet fejlesztése során a mérnökök együttműködtek többek közt nigériai egyetemekkel és kutatókkal is.

A nyolcéves Nigerian Type Writer Project (nigériai gépírás projekt) végeredménye a beszámoló szerint már gyártásban van, és májustól juthatnak hozzá a felhasználók.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft