Árpád
-2 °C
4 °C

Talajbaktériumból építenek számítógépet

2007.02.27. 14:00
A számítógépek következő generációja nem a kettes számrendszerre épülnek majd, hanem a DNS építőelemeire, állítják a a tokiói Keio Egyetem kutatói.

A legtöbb élőlényben a DNS hordozza az elsődleges genetikai információt, és osztódáskor mindig ugyanazt az ismert genetikai állományt örökíti tovább. A DNS építőelemei az adenin, timin, citozin, és a guanin, ezek segítségével kódoltak be a japán tudósok rövid matematikai formulákat egy kémcsőben élő talajbaktériumba. A számítógép processzora tehát nem egy szilícium lapkára épül, hanem egy bacillus subtilis nevű baktériumra.

A bioszámítógép szövegek feldolgozására nem alkalmas, előnyei akkor mutatkoznak meg, ha sok számítást párhuzamosan kell végezni. Az adattárolási eljárás a következő: a tárolni kívánt adatokat lefordítják a kémiai anyagok nyelvére, és felírják a baktérium génjeire. Az adatokat több helyen is el lehet menteni a baktérium génállományán, ami segít kiküszöbölni a gén-mutáció következtében esetlegesen fellépő adatveszteséget. Az információ későbbi dekódolásához csak az eredeti és az új génállomány összehasonlítására van szükség.

Egyelőre nem tökéletes a módszer, mert esetenként nem a megfelelő DNS részek találkoznak, és előfordul, hogy nem történik meg a biokémiai reakció valamennyi DNS bázissal. Minél több számítási lépést kell végezni, annál pontatlanabb lesz az eredmény. Ugyanakkor a japán kutatók dicsérik a DNS információtároló képességét, ugyanis a két milliomod milliméternyi területen több millió bio-bit információt lehet elhelyezni, tehát a baktériumgépek kevesebb helyet foglalnak el, mint a merevlemezek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?