Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Antraxdetektor palmtopra

2002.01.30. 19:37
Digitális kamera, MP3-lejátszó, drót nélküli modem és egyebek mellett mostantól antraxdetektor is szélesíti a kéziszámítógép-kiegészítők palettáját. Egy dán cég olyan olcsó, cserélhető biochipeket fejlesztett ki, amelyeket a kéziszámítógépes modulba helyezve a vérből házilagosan is kimutathatóvá válik többek között az antrax, a HIV, vagy éppen a vércukorszint.
A koppenhágai Cantion magánvállalat olyan biochipeket épít a kéziszámítógép-modulokba, amelyek számos olyan orvosi-biokémiai teszt elvégzését automatizálhatják, melyeket ma még csak szaklaboratóriumokban végeznek, és napokig kell várni az eredményükre.

A cég elsősorban az orvosok érdeklődésére számít, hiszen az ő munkájukat jelentősen megkönnyítik majd a csináld-magad modulok, ráadásul a vizsgálatok díja is náluk csapódik majd le a laboratóriumok helyett.

Nem csak a Cantion gyárt biodetektorokat, de nekik jutott először eszükbe a kéziszámítógépes modulok ötlete, ami jelentősen csökkenti a készülékek árát: a ma kapható biochipes műszerek ára ötezer dollártól kezdődik.

A Cantion moduljában a tulajdonképpeni vizsgálatot végző, egyszer használatos, cserélhető biochip mindössze 50 dollárba kerül. A chipekben kórokozó-specifikus molekulák találhatók, amelyek a kórokozó jelenlétében kémiailag megkötik azt, ami a közeg elektromos ellenállásának változásával jár együtt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!