István, Vajk
17 °C
34 °C

Fejlesztés helyett fenyegetett a Creative Labs

2008.03.31. 23:17
Maga ellen hergelte a Creative Labs a saját ügyfeleit, amikor jogi lépéseket helyezett kilátásba egy szorgalmas fejlesztővel szemben, akinek a fő bűne az volt, hogy használható drivereket írt. A csupán daniel_k néven ismert fejlesztőt megkérték, ne lopja a kódjaikat.

Régi ígéretét váltotta valóra a Creative Labs, amikor múlt hónapban elérhetővé tette az X-Fi műszaki leírását, hiszen így a Linuxot használó programozók két évvel a hangkártya megjelenése után végre készíthettek maguknak illesztőprogramokat, amelyekkel ők is élvezhetik a csúcstechnológiás hardvert. Persze érthető, hogy egy hardvergyártó nem foglalkozik a linuxos driverekkel, hiszen sokan nem szoktak ilyesmivel babrálni, csakhogy az Inquirer szerint a cég a milliók által használt Windows Vistához sem adott kellő támogatást.

Egy ügyes programozó, daniel_k felismerte a Windows Vistára megírt hivatalos driverek hibáit, és olyan drivereket készített, amelyekkel a Creative hangkártyái jobban működnek. A fájlokat ingyen letölthetővé tette a Creative fórumain. A felhasználók szerint ezen driverek nélkül a Creative hangkártyái nem működtek rendesen, előfordult, hogy lefagyasztották a rendszer.

Ne segíts!

A Creative azonban nem örült az ingyenes fejlesztői munkának, és a programozót azzal vádolta meg, hogy ellopta a szellemi tulajdonát. A gyártócég eltávolította fórumokról a daniel_k bejegyzéseit, és kiadott egy közleményt, miszerint övé az a technológia, amelyet daniel_k jogtalanul felhasznált. Azzal, hogy ezt a technológiát olyan hangkártyákkal használja, amelyekkel a Creative nem, gyakorlatilag ellopja a cég javait.

Daniel_k szinte azonnal reagált, bejelentette, hogy ezentúl nem fejleszt szoftvereket és drivereket a Creative termékeihez. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a cég gyorsabban reagált, amikor a technológiáját kellett megvédeni, mint amikor az ügyfeleinek jobb minőségű drivereket és szoftvereket kellett volna készítenie.