Szilvia
5 °C
16 °C

Fejlesztés helyett fenyegetett a Creative Labs

2008.03.31. 23:17
Maga ellen hergelte a Creative Labs a saját ügyfeleit, amikor jogi lépéseket helyezett kilátásba egy szorgalmas fejlesztővel szemben, akinek a fő bűne az volt, hogy használható drivereket írt. A csupán daniel_k néven ismert fejlesztőt megkérték, ne lopja a kódjaikat.

Régi ígéretét váltotta valóra a Creative Labs, amikor múlt hónapban elérhetővé tette az X-Fi műszaki leírását, hiszen így a Linuxot használó programozók két évvel a hangkártya megjelenése után végre készíthettek maguknak illesztőprogramokat, amelyekkel ők is élvezhetik a csúcstechnológiás hardvert. Persze érthető, hogy egy hardvergyártó nem foglalkozik a linuxos driverekkel, hiszen sokan nem szoktak ilyesmivel babrálni, csakhogy az Inquirer szerint a cég a milliók által használt Windows Vistához sem adott kellő támogatást.

Egy ügyes programozó, daniel_k felismerte a Windows Vistára megírt hivatalos driverek hibáit, és olyan drivereket készített, amelyekkel a Creative hangkártyái jobban működnek. A fájlokat ingyen letölthetővé tette a Creative fórumain. A felhasználók szerint ezen driverek nélkül a Creative hangkártyái nem működtek rendesen, előfordult, hogy lefagyasztották a rendszer.

Ne segíts!

A Creative azonban nem örült az ingyenes fejlesztői munkának, és a programozót azzal vádolta meg, hogy ellopta a szellemi tulajdonát. A gyártócég eltávolította fórumokról a daniel_k bejegyzéseit, és kiadott egy közleményt, miszerint övé az a technológia, amelyet daniel_k jogtalanul felhasznált. Azzal, hogy ezt a technológiát olyan hangkártyákkal használja, amelyekkel a Creative nem, gyakorlatilag ellopja a cég javait.

Daniel_k szinte azonnal reagált, bejelentette, hogy ezentúl nem fejleszt szoftvereket és drivereket a Creative termékeihez. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a cég gyorsabban reagált, amikor a technológiáját kellett megvédeni, mint amikor az ügyfeleinek jobb minőségű drivereket és szoftvereket kellett volna készítenie.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?