Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Minikamera nem csak kémeknek

2001.04.19. 16:18
A Sarnoff laboratórium olyan digitális kamerát fejlesztett ki, amely kis méretének és fogyasztásának köszönhetően mobiltelefonba is beépíthető, és képminősége jobb a jelenleg gyártott eszközökénél.
David Sarnoff
A Sarnoff korántsem olyan jelentéktelen vállalat, mint amilyen hülye hangzású neve van. A Sarnoff Corporation a David Sarnoff kutatóintézet és az RCA kutatólaboratóriumainak összeolvadása során jött létre. A névadó David Sarnoffról annyit mindenképpen érdemes tudni, hogy a Marconi Társaság amerikai vállalkozásának vezetője volt, amikor a General Electric felvásárolta azt, létrehozva a Radio Corporation of Americát (RCA). Mindez 1917-ben történt. A Sarnoff vezette RCA eleinte elektroncsöveket fejlesztett és gyártott, utóbb feltalálta a televíziót, a színes televíziót, az LCD-kijelzőt és a videokamerát. A kutatóvállalat az elmúlt évtizedeket viszonylagos csendben kormányzati megrendelésre végrehajtott fejlesztésekkel múlatta (kémműholdak képfeldolgozó és adatkommunikációs rendszerei, Echelon)

A Sarnoff neves elődjeinek megfelelően ritkán mutat be valamit, de akkor az valami olyan, amitől a zergék is máshogy pattognak a szavannán.

A legkisebb

A BLINC, vagyis a kedden bemutatott miniatűr digitális kamera a Sarnoff irányultságának megfelelően eredetileg nem arra készült, hogy különleges mobillal felszerelt civil fejek integethessenek általa más civil fejeknek.

Az összesen 3x3x2,5 centiméteres szerkezet az amerikai kormány megrendelésére készült titkos megfigyeléssel foglalkozó kémeknek. A méret nem minden: a ma ismert digitális kameráknak bekapcsolás után legalább két másodpercbe kerül, mire képet produkálnak - a BLINC egytized másodperc alatt vált készenléti állapotból felvételbe (vagyis nagyjából azonnal). 640x480 pixeles VGA állóképeket készít, de ha jó nagy tárhelyet teszünk alá másodpercenként harminc képkockás digitális vagy analóg videót is készít ugyanilyen minőségben.

Egy konkurens
Szintén nagyon pici
A tárgy a Sarnoff CMOS Active Pixel Sensor (APS, egyébként az energiatakarékos CMOS chiptechnológiát is ők találták fel) technológiája köré épül, amelyben egy külön 16 bites chip végzi a kontrasztjavítást. Az eredmény: a fényviszonyokra kevéssé igényes kamera, amely egy hagyományos nagy digitális kameránál részletgazdagabb képet készít (a cég közleménye szerint fotóminőségű képeket, de itt azért valószínűleg Szmenára gondoltak).

A BLINC 300 miliwattot fogyaszt, amely ötöde a konkurens eszközökre jellemző energiaigénynek, de a legtakarékosabb vonása - mint már említettem - hogy pöccre indul.

Kamerát minden háztartásba!

A Sarnoff-féle kémkamera polgári felhasználásának legkézenfekvőbb útja, hogy harmadik generációs mobilokba építik őket - amelyekkel egy nagy sávszélességű napon akár mozgóképet is lehet küldeni egy másik mobilra. Az NTT-DoCoMo I-mode rendszerén például már ma is van lehetőség gyalázatos minőségű mozgóképek megtekintésére, de a Japánban májusban induló 3G-rendszer várhatóan egészen más megvilágításba helyezi a mobil telekommunikáció és a tartalomszórás kérdéskörét.

A Cnet jelentése szerint, azonban mobiltelefonokhoz hasonlóan nagy piacot jelent az autógyártás. Az amerikai autógyárak ugyanis 2006-ra minden egyes járműbe átlagosan tíz minikamerát építenek majd - ennek köszönhetően okosabbak lesznek a légzsákok (csak sikító arc esetén nyílnak ki).

15%
3990 Ft
3392 Ft
15%
3499 Ft
2975 Ft