Fülöp, Evelin
EUR 394,70 Ft
USD 369,60 Ft
13 °C
27 °C

Nem fogynak az új dvd-k

2007.04.11. 10:30
Először kerültek nyilvánosságra eladási adatok a hd-filmek piacáról. Ezer példány már bőven elég a heti amerikai toplistára kerüléshez: Hollywoodnak nem sikerült lecserélni a jó öreg dvd-t.

Egy éve tart már a következő generációs dvd-formátumok háborúja, amiről most kiderült, hogy erős túlzás háborúnak nevezni, sőt még határvillongásnak is elég lapos. A Sony által most közzétett tanulmány adatokkal is alátámasztja azt, amit eddig is sejtett mindenki: a blu-ray és a hd-dvd a legmegátalkodottabb geekeken kívül senkit nem érdekel.

A Toshiba által fejlesztett hd-dvd tavaly áprilisban mutatkozott be, két hónappal később szállt be a ringbe a Sony a blu-rayjel. A két formátum a laikusok számára nagyjából azonos technikai paraméterekkel bír - ezek közül a legfontosabb, hogy a fantasztikus képminőségét mind a kettő csak hd felbontású tévén mutatja meg igazán. A két formátum alaposan megosztotta a tech-cégeket és a hollywoodi stúdiókat is, így nem csoda, hogy a jól összezavart közönség kivárásra játszott, és egészen karácsonyig heti tízezer eladott példány alatt vegetált a hd-filmek piaca. A karácsonyi szezonnal, és kínálat növekedésével aztán kicsit megindult a szekér, és ezzel egy időben a Blu-ray átvette a piacvezető szerepet a hd-dvd-től (a közönség idegeit pedig olyan anomáliák borzolták, mint a Terminator esete, aminek első két része csak blu-rayen, a harmadik viszont kizárólag hd-dvd-n jelent meg).

Alig fogy

Amikor márciusban a Sony büszkén kürtölte szét, hogy a hd-filmek világában addig sosem látott mennyiséget, százezer darabot szállított ki a boltokba a Casino Royale blu-ray verziójából, úgy tűnt, beköszöntött az igazi hd-korszak, de az iparági standardnak számító Nielsen Videoscan felmérése alaposan lehűti a kedélyeket. Eszerint egy év alatt blu-ray és hd-dvd filmből összesen alig több mint másfél millió fogyott Amerikában, a legnépszerűbb film Scorsese négyszeres Oscar-díjas Téglája volt mindössze 39 ezer eladott példánnyal, 2006 éves összesített bestsellerlistáján pedig már húszezer darabbal be lehetett kerülni a top10-be. (Nem túl fair az összehasonlítás, de 2006 legnagyobb hagyományos dvd-filmes sikere, a Karib-tenger kalózai 2 az első hétvégén produkált 10,5 milliós eladást.) Még elkeserítőbb a kép, ha a heti eladási toplistákat nézzük, ahol a legutóbbi héten ezer eladott darabbal az előkelő nyolcadik helyig lehetett jutni, kétezerrel pedig már a dobogóra állni.

Hollywood mindenesetre nem adja fel, és 2007 első félévében 127 új filmmel találkozhatunk hd-verzióban - de úgy tűnik, a stúdióknak ennél súlyosabb érveket kellene bevetniük, hogy a házimozizókat átszoktassák a könnyen másolható dvd-ről az új formátumokra.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét