Buda, Richárd
-3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Bluray-teszttel hangoltunk James Bondra

2008.11.16. 12:27
Novemberben 50 új bluray film jelenik meg itthon, köztük a James Bond- és a Harry Potter-sorozat is. Mennyibe kerül egy bluray-lemez, és egyáltalán, mi az a Full HD meg HD Ready 1080i? Bluray-gyorstalpaló elméleti filmbuziknak, mégha ez a szerzőnknek három hetébe is került.

HD Ready, Full HD, 1080i. BD, 50", 24p rövidítések elsőre érthetetlennek tűntek, mikor a filmelmélet szakos csoporttársaimmal elterveztük a közös blurayes mozizást. Az előző Bond-film-koronggal nekiláttunk összevadászni hozzá a megfelelő technikát. Az Index júliusi nagy összehasonlító tesztjében a Playstation 3 bizonyult a legjobb Bluray-lejátszónak. Árban és megbízhatóságban is lenyomta a PC-t meg a Panasonic BD30-at, ezért mikor megkaptuk egy hétre egy PS3 konzolt a Sony-tól, azonnal rákötöttük egy 81 cm-es képátlójú tévére. Naivak voltunk, de mielőtt a további, három hetes bénázást felsorolnám, leszögezem, hogy mindez megérte a fáradságot.

Mert 1920x1080-as felbontásban James Bondot nézni hatalmas flash volt. Úgy éreztem magamat, mint Szolnokon 1990-ben, mikor megkaptuk az első színestévét, és akkor ébredtem rá, hogy a Sky Channelen adott GI Joe rajzfilm nem is fekete-fehér. A Casino Royale elején a madagaszkári dzsungeles lövöldözésben majdnem elnyomta a szemet bántó természetfilm a bunyót. A Pókember 3-nál meg kiderült, hogy az agresszív tintapaca, amiből a fekete pókruha lett, nem fakó és nem homályos, és leugrik a képernyőről.

A mostani 90 bluray mellé még 50 jön decemberig

Szóval három héttel a sikeres blurayezés előtt még csak arra ébredtünk rá, hogy a Samsung WS-32Z308P 1080i 81 cm-es képátlójú tévéhez sima AV kábellel és Scart átalakítóval nem lehet Playstationt csatlakoztatni (viszont Xbox-ot igen). Ráadásul HDMI kábelt sem kaptunk, mivel az alapban nem jár a PS3-hoz (már 2 ezer forintért is kapható).

HD-gyorstalpaló elméletibb mozifanatikusoknak

LCD: Liquid Crystal Display, Folyadékkristályos Kijelző. A kristályok szerkezete feszültség hatására átrendeződik, így másképpen eresztik át a fényt.

HD: High Definition. A DVD-nél használt MPEG-2 tömörítési formátum képfelbontása 720x576 képpont, míg a HD felbontás 1280x720 vagy 1920x1080.

HDMI: A HD minőség megjelenítéséhez szükséges csatlakozó. Figyelni kell rá, mert még nem mindenhez alaptartozék (pl. PS3).

HD Ready: Az adott tv, monitor, vagy projektor képes HD felbontású kép fogadására, és annak megjelenítésére.

HD Ready 720p: 1280x720 képpontból áll össze a kép.

HD Ready 1080i: 1920x1080-as felbontás, összefűzött képalkotással (interlace), azaz a kijelzőn nem egyszerre váltanak a képkockák, hanem egyik alkalommal a páros, majd a páratlan sorok.

Full HD: Az 1920x1080-as felbontású "HD Ready 1080p" közkeletű elnevezése.

Második nekifutásra már egy Samsung BN68 HD Ready 720p LCD tévé elé ültünk le, és szereztünk egy duplalemezes Harmadik típusú találkozásokat is. A 720p-s felbontás sajnos nem tudta kihozni a maximumot a blurayből, a tévé a dvd-nézéskor megszokottnál nagyobb fekete sávokkal takarta ki a képernyőt, így a továbbított kép torzult. AV kábellel ezen a tévén csak annyit érzékeltünk, hogy az Aston Martin DB5 és Eva Green mellei jobban mutatnak egy 26"-os képernyőn, mint a 14,5"-os notebook-monitoron

A bluray néhány előnye azért már itt is előjött. A Harmadik típusú találkozásokat sokkal telítettebb színekkel élvezhettük, és jóval több árnyalatot tudtunk megkülönböztetni, mint a hagyományos dvd-nél. Itt lett világos az is, hogy a bluray az igazi mozifanatikusoknak készült: 4,7 (vagy 8,5) giga helyett 25 gigás korongokra simán ráfér a film eredeti és rendezői változata, plusz még a special edition is, és a bluray sokkal több hangsávot tud kezelni, mint a dvd (ráadásul nem is tömöríti a hangot).

720p-s felbontásnál csak akkor látványos a két formátum közötti különbség, ha van HDMI-kábelünk, ezért az LG-től kölcsönkértük egy 42LG6000-at, ami egy 107 cm-es képátlójú, HD Ready 1080p felbontású LCD-tévé. A Playstation 3-at meg lecseréltük inkább az LG új, bluray-lejátszójára, a BD300-ára, hisz konzoljátékunk nincs.

A Harmadik típusú találkozásokból okulva az új tévéhez a régi klasszikusok helyett a harmadik fordulóban inkább frissebb és látványosabb bluray-filmeket szereztünk be, amiket igazán élvezhetünk az említett 1920x1080-as felbontásban. Amikor A tenger vadjaiban a majdnem életnagyságú Jessica Alba bikiniben beúszott a nappalimba, beleszerettem még a plazmatévébe is. Amikor meg a Kaptár 3-ban a klónozógömbben úszkáló Milla Jovovichon egy eddig ismeretlen anyajegyét is felfedeztem, biztos voltam benne: a hddvd-bluray-háborút az dönthette el, hogy a pornóipar az utóbbi mellé állt (egyébként nem ez döntött).

Jessica Alba beúszott a nappalimba

A bluray-korongok és a dvd-k minősége közti szakadék nagyjából akkora, mint mikor 2000-ben egy karcosra játszott Terminator 2-VHS után valaki megnézte az első dvd-k között kiadott Die Hardot. Egy Full HD-s, 127 cm-es képátlójú tévét 2,5-3 méterről nézni már olyan, mint egy kisebb plázamozis teremben a hetedik sor közepén ülni (itt tölti be ugye legoptimálisabban a vászon a látóterünket). A hozzáértők az LCD-plazma vitában a plazmára esküsznek, ezek ugyanis több feketeárnyalatot képesek megkülönböztetni (viszont van egy "ciripelésnek" csúfolt halk alapzörejük, de ez már tényleg csak a fanatikusokat idegesíti).

A bluray-lemezek tokjában lévő reklámszöveg viszont csalóka: a "Láthatóan szebb kép" abszolút érzékelhető, de a "Moziélményt is felülmúló hanghatás" maximum annyiban igaz, hogy ha a többi néző csámcsogva eszi mellettünk a popcornt, vagy rendszeresen beleröhög a filmbe, akkor fentebb vehetjük a hangerőt. Keretes írásunkból pedig kiderül, hogy nemcsak bonyolult de költséges dolog is a bluray házimozizás.

Árak, előnyök, hátrányok

42LG 6000: 107 cm képátlójú, HD Ready 1080p felbontású LCD tévé. Ár: 329 990 - 245 900 Ft. Előnye: jó felbontás, Hátránya: a nagy talpa miatt nem fér be plazmatévékhez kitalált IKEA nappalibútor polcára.

LG BD300: Asztali bluray-lejátszó. Ár: 74 900 - 71 100 Ft. Előnye: Bluray, dvd, és DivX formátumok lejátszása, Hátránya: maga a lejátszó akkora, mint a 80-as évek VHS-videói.

Sony Playstation 3: játékkonzol és blueray-lejátszó egyben. Ár: 134 990 - 86 900 Ft. Előnye: rengeteg játék, Hátránya: a mi Samsung tévénkkel nem működött.

Bluray-lemezek: A lemezre rétegenként 25 gigabájt adat fér, 405 nanométeres hullámhosszú kék lézer olvassa. A tokok kisebbek a normál dvd-nél toknál. Ár: 5990 - 9990 Ft, Előnye: jobb kép- és hangminőség, rengeteg hely az extráknak, Hátránya: a dvd-khez képest magasabb ár és szerényebb választék.