Gusztáv
-4 °C
1 °C

Békét hoz a házba Bob, a bébiszitter

2006.02.23. 12:58
Robot-bébiszittert alkotott az amerikai Hopscotch Technology. Bob ellenőrzi, hogy a gyerek mennyit néz tévét, mennyit játszik videojátékkal, és mennyit számítógépezik.

Bobot időzítővel látták el, amit a szülők hetente vagy naponta beprogramozhatnak adott tévénézési- vagy számítógépezési időlimitre. Ha az engedélyezett időszak lejár, a televízióhoz vagy számítógéphez csatlakoztatható Bob lekapcsolja az áramot, és szegény gyerek tévézés helyett kénytelen szaladgálni, ne adj' isten olvasni.

Ellopták, annyira jó

Az inkább számológépre mint emberre emlékeztető Bob az Egyesült Államokban áprilisban kerül a boltokba, 89 dollárért (18-19 ezer forintnak megfelelő összegért). A coloradói Hopscotch szerint negyven családban tesztelték Bobot, és kizárólag pozitív visszajelzéseket kaptak működéséről, írja a CNet. "A tesztelő családok következetesen azt mondták, Bob békét hozott a házba. A gyerekek egy idő után megértették, hogy 'ezt a szabályt anyu és apu hozta, és nem tehetünk ellene semmit.' Egy idő után már nem is került szóba ez a téma " - mondta Brian Baker, a Hopscotch elnöke.

#alt#
Ez itt Bob

Baker szerint a legtöbb család meg akarta vásárolni a tesztkészüléket, sőt, volt aki ellopta a terméket. "Ketten nem küldték vissza Bobot, és azóta sem reagálnak a hívásainkra" - nyilatkozta nevetve az elnök.

PR-sztori

A vállalati legendárium szerint Bob ötletgazdája a háromgyerekes Tom Gallop, akinek elege lett a stresszes munkából, és elhatározta, több időt tölt a családjával. Vett egy házat a coloradói Boulderben, aztán hamar rájött, a gyerekeinek egyáltalán nincs ideje rá, sokkal szívesebben választják a tévét, mint őt. Elpanaszolta problémáját a szomszédjának, a fejlesztő Brian Bakernek, és néhány hónapra rá megalakították a Hopscotchot.

Bobhoz hat felhasználói hozzáférést ad a cég. Ha távol akarják tartani gyerekeiket a videojátékoktól és a tévétől, az időlimit-beállításon kívül a szülők megadhatnak olyan áramtalan időintervallumokat is, amikor nem akarják, hogy a házi feladat helyett tévézzen, vagy lefekvés után titokban Warcraftozzon a gyerek.

Szerintünk - Bob szubjektív

Gallop és Baker szerint Bob népszerű lesz, az amerikai Census Survey kutatás szerint a szülők 92 százaléka egyetért a videójátékok és a televízió szabályozásával.

Az ötlet gyenge pontja, hogy arra alapoz: a szülő hatástalan a gyerekével szemben. Mert Bob helyett miért ne mondhatná a szülő (főleg, ha annyira ráér, mint az ötletgazda Tom), hogy 'fiam, kapcsold ki'? Legrosszabb esetben akár ő is megnyomhatná az off gombot.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft