Károly, Karola
-4 °C
3 °C

Jön a reptéri szuperszkenner

2002.08.29. 13:23
Egy újonnan kifejlesztett berendezés képes akár több réteg ruhán keresztül azonosítani az elrejtett folyadékokat, műanyagokat, kerámiákat, robbanóanyagokat és az egyéb, nem fém alapú fegyvereket. A mintegy 10 másodperces letapogatás során az ártalmatlan utasok közül kiszűrik a potenciális veszélyforrásnak minősülő egyéneket.
Az amerikai Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) kifejlesztett egy teljes testfelületet ellenőrző 360 fokos holografikus szkennert. Noha a készülék éppolyan futurisztikus, mint az Emlékmás című filmben Schwarzeneggeren alkalmazott átvilágító, azzal ellentétben a 3-D Body Holo Scanner nem használ röntgensugarakat a valós idejű képek megjelenítésére.

Repülőterekre tervezték

A rendszert eredetileg az amerikai légügyi hatóság (FAA) engedélyével a repülőtéri ellenőrző pontok megerősítésére szánták. Sok prototípust teszteltek az évek során, és az érdeklődés tavaly szeptember után ismét felélénkült.

Az eljárást nemrégiben licencelték a kaliforniai SafeView fejlesztőcégnek. A piacképes termék megjelenésére viszont még 12-18 hónapot kell várni, írta a Wired.

Fémkeresőnek álcázták

A külsőleg hagyományos fémdetektorra hasonlító szerkezet rendkívül magas frekvenciájú, alacsony energiájú rádióhullámokat sugároz az ellenőrzés alá vont személy teljes testfelületére. Az egy centiméteres hullámhosszú sugárzás képes áthatolni a ruházaton, és a testfelületről, illetve a ruhába, ruha alá rejtett tárgyakról verődik vissza.

Az így gyűjtött információ nagy teljesítményű számítógépbe kerül, amely részletes 3D képet hoz létre. A képernyő előtt ülő személyzet a gyanús anyagok jeleire figyel. Mivel a rendszer képes a ruha alá látni, a polgárjogi szervezetek a magánszféra sérülésétől tartanak.

Pucér nő helyett androgün sziluett

A magánszféra védelme miatt nem helyeztek még el ilyen készülékeket a repülőtereken, mondta el Greg Koller, a PNNL menedzsere. Elmondása szerint a mérnökök megértik a magánszférát féltők aggodalmait, és átprogramozták a rendszert, hogy az elrejtett tárgyak a kijelzőn egy nemi jegyeket nem tartalmazó virtuális próbababán, vagy pusztán egy emberi sziluetten jelenjenek meg.

Így a gyanús tárgyakat anélkül vizsgálhatnák, hogy az adott személy képe megjelenne az operátor előtt. A SafeView szerint a magánszférát féltők aggodalmait a kereskedelmi forgalomba hozás előtt el tudják oszlatni.

Százezer dollár

A szuperszkenner ára a hagyományos fémdetektorokénak legalább tízszerese lesz, és elérheti a százezer dollárt. Egy röntgensugarakat alkalmazó táskákat átvilágító berendezés egyébként 50 ezer dollárba kerül.

"A jelenleg az ellenőrzés széles körben alkalmazott alapja a fémdetektor. Ennek történelme során számtalan téves riasztást és átengedett fegyvert jegyeztek már fel" - mondta Rick Rowe, a SafeView ügyvezetője. Véleménye szerint ezen problémák többségét vállalható költségek mellett meg tudják majd oldani.

Tömeggyártásban olcsóbb

A vállalat arra számít egyébként, hogy az árak meredeken zuhanni fognak, amint meglódul a kereslet a szkenner iránt, és beindul a szerkezet tömeggyártása. Bár alapvetően a repülőterek biztonságának növelésére fejlesztették ki, a szkenner gyakorlatilag bárhol megjelenhet, ahol nagy számú belépőt kell gyorsan ellenőrizni.

Mike Lyons, a SafeView igazgatósági elnöke szerint a szkenner helyet kaphat a metrók, bíróságok és követségek bejáratánál, sőt kiválthatja a börtönökben rendszeres motozásokat is. Véleménye szerint az eszköz sikeres lehet a nagy tömegek által látogatott rendezvényeken, például a sportpályákon, koncerttermekben, múzeumokban és bevásárlóközpontokban.

Tolvajok ellen is hasznos

A projektet vezető Doug McMakin más felhasználási lehetőséget is lát a szkenner számára. Amellett, hogy mit visznek be egy épületbe, akár az is érdekes lehet, hogy mi hagyja el azt.

A készülék különleges alkalmazási lehetősége lehet a divatipar, az egyedi készítésű ruhák piaca. Mivel az eljárás pontos 3D képet alkot az érintett személy testéről, a beszkennelt térbeli ábra a szabók kezében tökéletesen illeszkedő ruhává alakulhat. A SafeView szerint már több nagy amerikai cég érdeklődött a technológia iránt, hogy jómódú ügyfeleinek így készítsen méretre szabott ruhát.