Ágnes
-5 °C
2 °C

Bolondot csinál az AMD az Intelből

2008.09.11. 07:57
Egy elavultnak hitt architektúrát küldd csatába az AMD az Intel ellen, méghozzá sikeresen: az Athlonok pár éve a rivális legerősebb csipjeit alázták meg, most a leggyengébbekkel bánnak el.

Novemberben vág vissza az AMD az Intelnek, legalábbis egy nyilvánosságra került menetrend szerint. Ebből kiderül, hogy a kisebbik processzorgyártó alacsony fogyasztású csipje lényegében már készen van és két verzióban kerül piacra: az egymagos Athlon 2650e már kapható, a kétmagos Athlon X2 3250e az utolsó negyedévben érkezik.

Mindkét csip az AMD 740-es csipszetjét használja, az egymagos modell az Atomhoz hasonlóan 1,6 gigahertzes és csak 15 wattot fogyaszt, míg a kétmagos csip 1,5 gigahertzes és 22 wattal is beéri.

Bár ezek az értékek rosszabbak az Atom 4 wattjánál, egy korábbi teszt már kimutatta, hogy a különbségnek nincs jelentősége, mert az egész rendszert nézve hasonló fogyasztás jön ki, az inteles alaplap ugyanis többet zabál, mint az AMD-s.

Ráadásul az Athlon már 1 gigahertzen is versenyképes volt az Atommal, most viszont másféleszeres, sőt, kétmagos kivitelben háromszoros lesz a teljesítményfölény, miközben nem kér lényegesen több energiát a csip. A trükk az, hogy az AMD nem egy új terméket dobott piacra, hanem az évekkel ezelőtt bevezetett, de modern gyártástechnológiával készülő Athlonokat butította le, hogy azok alacsony órajelen elfogadható teljesítmény mellett kiugróan alacsony fogyasztást tudjanak produkálni.

A mostani csipek főleg apró asztali gépekbe lettek szánva, de állítólag készül belőlük laptopverzió is, bár ezekről még semmit sem lehet tudni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!