Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Bond kütyüi a való világban

2002.11.22. 17:18
Lélegezhet-e egy valódi titkosügynök négy percig a víz alatt egy töltőtollból? Menekülhet-e hátirakétával? Kukkolhatja-e a hölgyek alsóneműit büntetlenül? Az Index leleplező írása James Bond szupertitkos ketyeréiről.
A 007-es ügynök valószínűleg minden testi ereje, ügyessége és sármja ellenére sem menne semmire a Q laboratóriumából kikerülő szerkentyűk nélkül, melyek bizony már sok nehéz helyzetben kisegítették őfelsége titkosszolgáját.

Röntgenszemüveg

A világ nem elég című filmben Bond például elrejtett fegyverek után kutat röntgenszemüveggel egy kaszinóban, közben természetesen a jelenlévő hölgyek alsóneműi sem kerülik el a figyelmét. A valóságban azonban ilyen eszközt igen nehéz lenne kifejleszteni, ha nem lehetetlen, írta a BBC.

A röntgenkészülékeket a kórházakon kívül elsősorban a repülőtereken használják, elrejtett fémtárgyak keresésére, ehhez azonban az kell, hogy a tárgy viszonylag stabilan álljon. Persze kifejlesztettek már repülőtéri szuperszkennereket is, melyek képesek akár több réteg ruhán is átlátni, ezekkel azonosítani lehet az elrejtett folyadékokat, műanyagokat, kerámiákat, robbanóanyagokat és az egyéb, nem fém alapú fegyvereket is. Azonban ezek működéséhez is az kell, hogy a vizsgált alany tíz másodpercig mozdulatlanul álljon, méretük pedig egyelőre nem teszi lehetővé, hogy szemüvegbe építsék őket, sőt még egy aktatáskában sem férnének el.

Bond kukkolási igényeinek kielégítésére leginkább az a kézi ultrahangos szerkezet szolgálhatna, melyet az amerikai Carnegie Mellon egyetemen fejlesztettek ki. Ez az eszköz alapvetően annak az eszköznek az egyszerűsített változata, mellyel a magzatot vizsgálják a méhben. Nagyjából úgy néz ki, ment egy kis képernyővel ellátott zseblámpa, csak rá kell irányítani a célra, és már adja is a képet. A bőr alól.

Gumiujjak és életmentő töltőtoll

A Gyémántok az örökkévalóságnak című filmben Q hamis ujjlenyomatokat gyárt Bondnak a küldetés sikere érdekében. Egyszerű háztartási anyagokból valóban könnyedén fabrikálható hamis ujjlenyomat, mellyel átverhetők a biometrikai azonosító rendszerek. Egy japán matematikus például gumimaci alapanyagból készült zselatinujjak segítségével egyszerre tizenegy különböző biztonsági rendszert is "feltört".

A 007-es életét a Tűzgolyóban egy töltőtollnál alig nagyobb szerkezet mentette meg, mikor a víz alatt letépték róla a búvárpalackját. A szerkentyű nagyjából négy percre elegendő oxigént tartalmazott, ez a valóságban sajnos lehetetlen. Egy 3,8 literes palackban körülbelül fél órára elegendő oxigén van, a legkisebb biztonsági palack fél literes, és ebbe is csak két percre - vagy negyven lélegzetvételre - elegendő oxigén fér, írta a BBC.

A kémrobot is kukkol

Az 1985-ös Halálvágtában felbukkan egy kisméretű távirányítható kémrobot, mely képet és hangot közvetít Q mikrobuszába. A szerkezetet sajnos nem tudják nemzetbiztonsági célokra felhasználni, viszont szerencsésen megpillanthatják segítségével az éppen a zuhanyzóból kilépő Bond-lányt, Stacy Sutton-t, aki azonban szemfülesen egy törülközőt dob a robotra.

Az ötlet egyáltalán nem valóságtól elrugaszkodott: hasonló robotokat használtak tavaly a WTC romjainak átkutatásánál is. A szerkezetek különböző szenzorokkal, kamerákkal, ultrahangos keresőkkel és fényszórókkal kutattak a túlélők után. Vannak ezeknél is specializáltabb robotok, például a túszszabadító Morticia.

A hadseregtől az olimpiára

Az 1965-ös Tűzgolyóban bukkan fel a rakétahátizsák, avagy hátirakéta egy rövid jelenet erejéig: Bond ezzel menekül el egy kastélyból a várakozó Aston Martinjáig, majd könnyedén behajítja azt az autó csomagtartójába. A rakétahátizsák valódi: az amerikai hadseregnek fejlesztette ki a Bell Textron Laboratories cég. A szerkezet fúvókáin nagynyomású nitrogén lövell ki, ennek megvan az az előnye is, hogy nem égeti szénné a hátirakétát viselők lábát.

A hátirakéta kilenc méteres magasságba képes felemelkedni, viselői 11-16 kilométer per órás sebességgel haladhatnak mintegy 30 másodpercen keresztül. A rövid repülési idő miatt a szerkezet végül nem kellett a hadseregnek, viszont látványosságként feltűnt az 1984-es Los Angeles-i olimpia megnyitóján is.

A gonoszoknak is van

Azonban a 007-es ellenfeleinek sem kell szégyenkezniük (az aranypisztolyos férfit kivéve: az ő fegyvere az első elsütésnél egyszerűen felrobbanna a kezében). A legjobban felszerelt gonosztevő egy hölgy: Fatima Blush a Sohase mondd, hogy sohából. Fatimának például van éjjellátója, egy alkalommal ezzel fedezi fel az árnyékban bújkáló Bondot. Ez a szerkezet a valóságban is létezik, két fajtája van: az egyik a látható fényt erősíti fel, a másik az infravörös tartományban érzékel - ez még teljes sötétségben is használható.

Fatima Blush a SPECTRE nevű szervezetnek dolgozik, a bázisukat egy arcfelismerő rendszer védi. Ilyen szerkezetek valóban léteznek, bár legtöbbször kamerával üzemel, és nem lézeres letapogatóval, mint a filmben. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezek a rendszerek egyelőre nem működnek túl hatékonyan.

Bond életét egyszer komolyan veszélybe sodorja az a cápacsalogató berendezés, melyet Fatima tapaszt búvárkodás közben az ügynök oxigénpalackjára. Ilyen is van a valóságban: a szerkezet alacsony frekvenciájú, pulzáló hangot ad ki, mely állítólag hasonlít a sebesült vagy haldokló halak kiáltásaihoz, ezért vonzza a cápákat. A halászhajókon is ilyesmit használnak, hogy a jobb sorsra érdemes cápákat az elhízott sporthorgászok horga közelébe csalogassák.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!