Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-9 °C
2 °C

Hackeld a hekket!

2001.01.08. 16:48
Ha vannak igazán elmebeteg ismerőseink, bizonyára frászt kaptunk már náluk attól, hogy a falon lógó, preparált hal közeledésünkre hirtelen dalra fakad. A tévéshopban árult animatronikus állat a jó ízlés súlyos hiányát jelzi, ennél már csak a bejárati ajtón lógó, pislogó és éneklő adventi koszorú brutálisabb.
Boogie Bass (bugizó sügér)
Az amerikaiak jó tréfának tartják az éneklő halat, igaz, róluk mindig is tudni lehetett, hogy egy elenyésző kisebbséget leszámítva nem normálisak. A hal azonban még ezt a józan kisebbséget sem hagyja hidegen: a nagyhírű MIT (Massachusetts Institute of Technology) egyik diákja, Marsette Vona például ajándékba vásárolt egyet a Boogie Bass (bugizó sügér) márkanéven forgalmazott műanyag állatból.

Barbie Felszabadítási Szervezet
Nemcsak a beszélő hal szövegén változtattak ügyes mérnökök. 1989 karácsonyán többszáz elkényeztetett amerikai kislány zokogott a karácsonyfa alatt, mivel ajándékba kapott beszélő Barbie babája basszushangú fenyegetéseket kiabált, öccsének G.I. Joe figurája pedig azt sipítozta: ,,Imádom a sulit! Ugye te is?" A terroristaakciót a Barbie Felszabadítási Szervezet nevű médiahacker-csoport hajtotta végre, amely kicserélte a Barbie-k és G.I. Joe-k hangchipjeit. Szóvivőjük szerint ezzel arra akarják felhívni a figyelmet, hogy a játékok erősíthetik a gyermekek erőszakos hajlamait, illetve szexizmusra nevelik őket.
Persze a technikai újításairól és ügyes hackjeiről híres egyetem diákja nem érte be azzal, hogy egy húszdolláros, rendkívül ciki robothalat adjon Ben Guaraldi nevű haverjának karácsonyra. Marsette bevásárolt a helyi barkácsboltban (Radio Shack), csavarhúzót ragadott, és nekiállt kibelezni a sügért. Kitalálta ugyanis, hogy saját üzenetét fogja a halban rögzíteni Ben számára. Ebből a célból vásárolt egy ISD 1420P hangrögzítő és -lejátszó chipet (JDR Microdevices, 9 dollár) és egy ATMEL AT89S8252 mikrokontrollert (JDR, 7 dollár), egy mini mikrofont, egy háromállású kapcsolót, egy hangerőszabályzó csúszkát, egy LED-et, négy DIP-kapcsolót és némi drótot, majd nekiállt belezni és forrasztani.

Az új áramköri lap hozzáadásával a hal nemcsak saját idétlen dalocskáit tudja előadni, hanem egy kapcsoló átbillentésével egy 20 másodperces egyéni üzenet rögzítésére, illetve visszajátszására is képes. Marsette profi MIT-hackerhez méltóan nem elégedett meg azzal, hogy hangot rögzítsen a sügérbe, hanem egyedi száj- fej- és farokmozgás is definiálható a hangüzenet mellé. A mozgás egyes elemeit külön-külön lehet felvenni, így könnyebb a felhasználó dolga, mintha egyszerre kéne az üzenetet felmondania és a hal részeit a megfelelő pozícióba állítania.

A hal "belei"
Ben Guaraldi kétszer is meglepődött az ajándék láttán: először, amikor kinyitotta a dobozt, sosem gondolta volna ugyanis, hogy legjobb barátja képes ilyen idióta holmit vásárolni ajándékba. Igazán azonban akkor döbbent meg, amikor a halba épített fotocella érzékelte jelenlétét, mire a sügér csapkodni kezdett, és eltátogta neki Marsette üzenetét.

Forrasztópákára fel! Mintegy negyven dollár és némi fáradozás befektetésével önnek is lehet magyarul beszélő sügére, mire vár?  • Vennék
  • Hírek