Salamon
-1 °C
13 °C

Pengeváltás a fürdőszobában

Arcitec és Pulsonic névvel simán lehetnének képregényhősök, képességeik megvannak hozzá. A nemes anyagokba öltöztetett Arcitec három izgága fejjel támad, a brutális Pulsonic ultrahanggal. Történetünk azonban nem szuperhősökről szól, hanem két méregdrága borotváról, a Philips és a Braun aktuális csúcstermékeiről. Így a legvadabb akciójelenetben is csak néhány halott szőrszálat tudunk felmutatni.

Hiába tartozik egy árkategóriába a két borotva, nagyon eltérő karaktereket testesítenek meg. A Braun Pulsonic nehéz és erős felépítése macsós, úgy képzeljük el a tulajdonosát, mint aki borotválkozás közben is megfeszíti a bicepszét, hogy a tükörben gyönyörködhessen saját jól kigyúrt felsőtestében. A Philips Arcitec ennek pontosan az ellenkezője, metroszexuális tulajdonosa élvezi a borotválkozást, örömmel nézi, ahogy a borotvafej követi arcvonalát, és valószínűleg nem a fürdőszobában tartja a készüléket, hanem jól látható helyen a nappaliban. Mondjuk a fikusz és az iPod dokkolója között.

Hangjuk is jellegzetes, a Pulsonic erősen zúg, mint egy harci helikopter, mivel lineáris motorja percenként tízezerszer mozdítja meg a pengéket. Aki nem akarja felriasztani a családot, vegyen a borotva mellé hangszigetelt ajtót is. Ezzel szemben az Arcitec csendes nyöszörgése egy megkínzott tücsök utolsó segélykiáltására emlékeztet. Elsőre úgy tűnhet, hogy nem is dolgoznak a kések, noha mindhárom fej ügyesen aprítja a borostát.

Klikk a képre!

A luxus velejárója, hogy nem kell takarítással pepecselni. Bár mindkét készülékhez adnak tisztítókefét, ezeket nem muszáj kézbe venni, mivel a tisztítóállvány mindent elintéz. Egyszerűen bele kell állítani a borotvát, megnyomni egy gombot, és máris olyan higiénikus a borotva, mint újkorában. A Philips tisztítója elegáns, Braun viszont nem fordított kellő figyelmet e kiegészítőre: a fehér műanyag doboz határozottan úgy néz ki, mint egy vécékefetartó, nem szívesen helyezném a fogkefék mellé. Ráadásul erősen gyúlékony folyadékkal kell feltölteni, ami szintén nem túl praktikus.

A brutális ár persze nem garancia arra, hogy minden egyes szőrszál eltűnik az ember képéről, hiszen aki hajnalban kikászálódik az ágyból, és összegyógyult szemekkel nekiáll borotválkozni, minden csúcstechnológia ellenére is biztosan kihagy néhány szálat. Igyekeztük alaposan letesztelni a borotvákat, ezért hárman is kipróbáltuk - arcunk egyik felén az egyiket, másik felén a másikat.

Egyikünk szerint rövidebb borostánál hasonlóan teljesít az Arcitec és a Pulsonic, hosszabb borostánál azonban érezhető a különbség, a Philips trimmere ugyanis valamivel gyengébb, mint a Brauné, nehéz volt vele előkészíteni a terepet a borotválkozáshoz., ráadásul az utóbbinak a fején is van egy külön vágórész, amely a hosszú szálak lenyesését segíti.

A másik tesztelő (aki egyébként - jóval olcsóbb - Braunt használ, tehát nem elfogulatlan) szerint a Pulsonic egyenes pengéi hasznosabbak, mivel az ember pontosabban állhat meg a pajesz vagy a körszakáll vonalánál, és a több napos borosta eltüntetésében is jobb a német kütyü - mivel a két szita között van egy kifejezetten a hosszabb szálak levágására való penge. Ugyanígy a Braunnal volt egyszerűbb az egy-egy kimaradó, renitens szőrt utólag levadászni, ugyanis ott tudja az ember, hogy merre áll a penge, és merre a szőrszál, így ezeket egymás ellen tudja fordítani, míg az Arcitec körpengéinél ez nehézkes.

Bár mindkét gép nagyon kíméletes a nyak érzékeny bőrével, a Philips mintha kicsivel jobban követné a hajlatokat, és a végeredmény is ezzel lett egy leheletnyit simább - a tesztelő és barátnője szerint is. Tehát nehéz győztest hirdetni, a Philips csöndesebb, de tovább tartott vele a borotválkozás, a Braun hangosabb, de könnyebb vele dolgozni, válasszon mindenki ízlése szerint. A Braun Pulsonic körülbelül ötven-ötvenöt ezer forintért, a Philips Arcitec körülbelül hetvenezer forintért kapható.

Vezetés közben

Nem mondanám túlságosan szofisztikáltnak a tesztemet, nem méregettem szőrszálhosszúságot, nem kerestem leszakadt szakáll-atomokat, csak beültem az autóba, elindultam, és megborotválkoztam. Éppen ezért az jött ki, amire hasonló árkategóriájú termékeknél számítani lehetett, nagyjából ugyanazt hozza a két készülék. A Philipsé talán barátságosabb, finomabban bánik az arccal, a Braun viszont könnyebben kezelhető, és hatékonyabb, de én továbbra is a Gillette-re esküszöm. Ja, és külön öröm, hogy azzal a borotvával eshettem neki az arcomnak, amivel Tóth Balázs már végigment a sajátján, és bár azt mondta, hogy kitisztította, a Braun határozottan mást állított. Egy négyzet, egy négyzet!