Valér
2 °C
8 °C

Adattovábbítás kézfogással

2006.03.31. 12:32
Az emberi bőr vezeti az áramot, és így akár adatokat is továbbíthat. Ez lehetővé teszi, hogy egy ajtó érintésre nyíljon, vagy hogy egy kézfogás útján küldjünk névjegyet a partnerünk mobiltelefonjára. A technikának már léteznek prototípusai, és egy német cég abban bízik, hogy hamarosan már kész termékekkel léphet piacra.

Az emberi bőr képes vezetni az áramot, és bár 1000 volt meglehetősen ijesztően hangzik, testünk azonban simán megbirkózik vele. Ha ugyanis egy műanyag fésűvel fésülködünk, ekkora feszültség minden további nélkül keletkezhet, és a feszültség csak akkor távozik (többnyire az ujjbegyeken át), amikor az ember megérint valamilyen tárgyat.

A bajorországi Wesslingben az Ident Technology nevű vállalkozás hisz a fentiekben vázolt lehetőségekben. "Az emberi bőr, akár egy rézkábel, képes arra, hogy elektromos jeleket továbbítson, amelyek aztán a kéz irányába haladnak, és onnan elektromos készülékekhez lehet továbbítani őket" - véli a cég egyik vezetője.

Az általuk kifejlesztett technikával csak nanoamperes mértékkel mérhető az áram, ami a századrésze a kvarcórák által a bőrre továbbított árammennyiségnek, vagyis nem érzékelhető. Így aztán adatokat továbbíthatnak a bőr segítségével egy adókészülékből egy vevőkészülékhez, például az ember a saját autóját kulcs nélkül kinyithatja. Miután az elektromos jelek a levegőben is terjednek, ideális esetben az autó akkor is kinyílik, ha a kéz néhány centire van a kilincstől. Hasonló módon a motort is be lehet indítani mondjuk úgy, hogy a tulajdonos a kezével megérinti a volánt.

A technológia elnevezése skinplex, és gyakorlatilag minden nagy német autógyár kísérletezik vele, de igen sok területen lesz alkalmazható - mondták a bajor cégnél a wissenschaft című német tudományos hírportál munkatársának.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft