Huba
17 °C
33 °C

Budapestnek hívják az AMD processzorát

2006.09.16. 20:44
Újít az AMD, bár nem nagyot: a következő másfél évben három új processzort tervez piacra dobni, ezekben a legérdekesebb a HyperTransport a 3.0, meg az, hogy az egyiket Budapestnek hívják.

Meglehetősen nehéz követni az AMD terveit a közeljövőre nézve, hogy letisztázza a dolgot, kifaggatta a társaságot az Inquirer egyik újságírója. Kiderült, hogy két új felépítésű mag érkezik a közeljövőben, három különböző formában.

Váltás nélkül

Az első a Barcelona lesz, 2007 második negyedévében érkezik a négymagos felépítésre is alkalmas processzor. A tervek szerint a csip alacsony fogyasztású lesz, és tökéletesen illeszkedik majd a már most is kapható alaplapokba, úgyhogy az Athlon 64-esek és Opteronok közvetlen utódjának lehet a Barcelonát tekinteni.

A következő nagy dobásra 2007 utolsó negyedévében, aztán 2008 legelején lehet számítani. Ezek egy módosított, új magra épülnek majd. A korábban érkező csip a Budapest kódnevet kapta, és mindkét platformon megjelenik majd: lesz belőle Opteron és Athlon 64-es is.

A mostani információk szerint a piacra kerülés késhet valamennyit, hiszen a processzorhoz új alaplapi csipszetet kell készíteni, most azonban még kétséges, hogy időben a boltokba kerülnének ezek a termékek. A Budapestben mutatkozik be az A64-esek egyik legsikeresebb újításának, a HyperTransportnak a 3.0-ás verziója. A kezdeti 200 megahertzes buszsebességhez képest ennek a verziónak hála már 2,6 gigahertzes sebességgel kommunikálhat a processzor a számítógép többi alkatrészével.

A 2008 elején érkező Shanghai a Budapest erősített verziója lesz, de ennél sokkal többet nem lehet tudni.