Jenő
-3 °C
6 °C

Budapestnek hívják az AMD processzorát

2006.09.16. 20:44
Újít az AMD, bár nem nagyot: a következő másfél évben három új processzort tervez piacra dobni, ezekben a legérdekesebb a HyperTransport a 3.0, meg az, hogy az egyiket Budapestnek hívják.

Meglehetősen nehéz követni az AMD terveit a közeljövőre nézve, hogy letisztázza a dolgot, kifaggatta a társaságot az Inquirer egyik újságírója. Kiderült, hogy két új felépítésű mag érkezik a közeljövőben, három különböző formában.

Váltás nélkül

Az első a Barcelona lesz, 2007 második negyedévében érkezik a négymagos felépítésre is alkalmas processzor. A tervek szerint a csip alacsony fogyasztású lesz, és tökéletesen illeszkedik majd a már most is kapható alaplapokba, úgyhogy az Athlon 64-esek és Opteronok közvetlen utódjának lehet a Barcelonát tekinteni.

A következő nagy dobásra 2007 utolsó negyedévében, aztán 2008 legelején lehet számítani. Ezek egy módosított, új magra épülnek majd. A korábban érkező csip a Budapest kódnevet kapta, és mindkét platformon megjelenik majd: lesz belőle Opteron és Athlon 64-es is.

A mostani információk szerint a piacra kerülés késhet valamennyit, hiszen a processzorhoz új alaplapi csipszetet kell készíteni, most azonban még kétséges, hogy időben a boltokba kerülnének ezek a termékek. A Budapestben mutatkozik be az A64-esek egyik legsikeresebb újításának, a HyperTransportnak a 3.0-ás verziója. A kezdeti 200 megahertzes buszsebességhez képest ennek a verziónak hála már 2,6 gigahertzes sebességgel kommunikálhat a processzor a számítógép többi alkatrészével.

A 2008 elején érkező Shanghai a Budapest erősített verziója lesz, de ennél sokkal többet nem lehet tudni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?