Brutális lesz az Intel új processzora

2006.05.31. 16:30
Az Intel leváltja a Pentium 4-es alapjául szolgáló hat éves NetBurst-öt. Egy angol oldalon található teszt szerint a Core 2 Duo restaurálhatja az Intel igencsak megtépázott hírnevét.

A Hexus.net angol weboldalnak sikerült megszereznie kettőt az Intel július végén megjelenő processzorai közül. A 2,67 gigahertzes valamint a 2,4 gigahertzes processzorok Core 2 Duo E6700 és E6600 néven kerülnek az üzletekbe, és négy megabájt másodszintű gyorsítótár áll majd a cpu-k rendelkezésére. Nem ezek a leggyorsabb tagjai a családnak, hiszen lesz Extreme Edition is, igaz, az eredeti hírekkel ellentétben most úgy néz ki, hogy ezek nem 3,33 gigahertzen, csak 2,93 gigahertzen üzemelnek majd.

Új alapokon

Ezek az órajelek elmaradnak a most aktuális Pentium 4-esek akár 3,8 gigahertzes frekvenciájától, ez viszont nem jelent semmit: a Core 2 processzorok felépítése ugyanis alapvetően különbözik a mostaniakétól. A Pentium 4-ben megismert NetBurst architektúrával szemben az Intel mérnökei most arra törekedtek, hogy a csip alacsony órajelen, alacsony fogyasztás mellett nyújtson megfelelő teljesítményt. A Pentium 4-esek, és kétmagos verziójuk, a Pentium D-k ugyanis simán felfűtötték a szobát egy hideg téli estén, igaz, közben nem is voltak különösebben gyorsak.

Az elmúlt években az AMD rendre gyorsabb processzorokat gyártott, a cég piaci részesedése ennek megfelelően folyamatosan nőtt, így az Intelnek lépnie kellett, hogy megmentse maradék hírnevét.

A teszt szerint elődjénél sokkal jobb az új csip fogyasztása, teljesítménye azonban több mint meggyőző. Az angol újságírók a jelenleg kapható legerősebb x86-os processzort, a 2,8 gigahertzes Athlon 64 FX-62-t küldték harcba a 2,67 gigahertzes Core 2 Duo ellen, és bizony az AMD bajnoka alig tudott lépést tartani az Intel csipjével.

Mindenben az első

A szintetikus tesztekben még döntetlen volt a küzdelem, a DivX-kódolással és egy wav fájl konvertálásával azonban már harminc százalékkal végzett hamarabb az Intel processzora, a Cinebench számolásánál pedig 15 százalék volt az E6700-as előnye.

A játéktesztben már nem volt ilyen egyértelmű a Core 2 Duo előnye, bár tény, hogy évek óta most először képes egy inteles processzor legyőzni az AMD aktuális bajnokát.

Quake 4 és Splinter Cell alatt csak egy-két százalékkal volt gyorsabb az E6700, Far Cry alatt viszont negyven százalékkal bizonyult erősebbnek 2,67 gigahertzes csip.

Gatya

A tesztbe bekerült az Intel jelenlegi legerősebb processzora, a 3,73 gigahertzes Pentium 965 Extreme Edition is, a két cpu közi sebességkülönbség igazolja a Core 2 Duo szükségességét.

A Hexus anyaga megállapítja, hogy a pár héten belül boltokba kerülő az E6700-as a legerősebb x86-os processzor, és az AMD-nek igencsak fel kell kötnie a gatyáját, ha versenyben akar maradni. Mert a közelmúltban ráncfelvarráson átesett Athlon 64-esek kevésnek bizonyulnak, így igencsak aktuálissá vált az eddig rejtegetett, K8-L kódnevű AMD processzor piacra dobása. Főleg, hogy az E6700-as a hírek szerint feleannyiba kerül majd, mint az Athlon 64 FX-62  • Hírek
  • Személyi kölcsön