Nándor
3 °C
16 °C

Brutális processzorok érkeznek

2006.02.16. 15:15
Mindkét nagy gyártó készít valami forradalmit a következő egy évben. Az AMD és az Intel is bemutat egy négymagos processzort, ez utóbbi lecseréli az egész termékvonalat.

A karácsonyi szezonnal csak az a baj, hogy utána jön a pangás. A gyártóknak korábban takarékra kellett állniuk ilyenkor, hogy valahogy átvészeljék az ínséges hónapokat, aztán valamelyiküknek eszébe jutott a szakmai kiállítás szóösszetétel, ami megmentette az iparágat. Tél végén, tavasz elején sorra nyílnak a vásárok, ahol bemutatják a közeljövő és a jelen csúcstechnikáit, ami újra maximumra pörgeti a vásárlási kedvet.

Olcsóbbak lesznek

Ilyenkor mindegyik gyártó újdonságok bejelentésével próbálja magára hívni a figyelmet, ennek megfelelően az elmúlt napokban több olyan értesülés is befutott, ami legkorábban egy év múlva valósulhat meg. A két nagy processzorgyártó igazán bekeményített.

Az AMD például tudatta a világgal, hogy még a héten jelentősen csökkenti az óriási sikert elért kétmagos Opteron szervercsipek árát. A legkeresettebb Opteron 280-as 34 százalékkal, a hasonlóan kedvelt 880-as 43 százalékkal lesz olcsóbb. A Cnet szerint az időzítés nem a véletlen műve, és a két nagy gyártó, az AMD és az Intel tipikusan akkor ad árengedményt, amikor le akarja cserélni a termékvonalat.

Azt már régóta lehet tudni, hogy az AMD az év közepén piacra dobja az Opteronok átdolgozott verzióit. Ezek a csipek új alaplapot követelnek maguknak, az új foglalat már alkalmas lesz arra is, hogy a hamarosan érkező négymagos Opteronokat is beleerőszakoljuk.

DDR2 meg az FX

Az új Opteronok már támogatják a DDR2-es memóriákat is. Eddig a társaság csúcsprocesszorai, így az Athlon 64-es sorozat is csak az előző generációs DDR modulokat támogatták. Ez az újabb memóriák kétarcúságából ered: bár a DDR2-esek adatátviteli sebessége nagyobb, a késleltetési idejük rosszabb, mint az elődé, márpedig az AMD processzorai érzékenyek ez utóbbira. Mostanra azonban a DDR2-esek már elég jó értékekkel bírnak ahhoz, hogy az Athlonok és Opteronok is profitálhassanak az egyébként jóval nagyobb adatátviteli sebességből.

Nem csak a szervervonal frissül, a társaság az asztali processzorainál is bevezeti a DDR-2 támogatását, és ezzel párhuzamosan új alaplapot dob a piacra. Az Inqurier azt is tudni véli, hogy melyik memóriákat támogatja majd az AMD új alaplapja. Azt eddig is tudni lehetett, hogy elboldogul majd a DDR2 400 megahertzes verzióival, ahogy azt is sejtettük, hogy az 533 megahertzes és a 667-es sem okoz majd problémát. Az oldal szerint azonban a 800 megahertzes modulokkal is együttműködnek majd az új processzorok, ami az Athlonok felépítéséből adódóan jelentős sebességnövekedést jelenthet.

Az új alaplapokhoz új processzorok is érkeznek, mindenféle források szerint a Computexen mutatkozik be az Athlon 64 X2 5000, valamint az Athlon 64 FX 62. Ez utóbbit idővel – az FX 64 esetleges érkezte után – nyilván átneveznék Athlon 64 5200-ra, az FX manapság már nem eltérő felépítést jelent, hanem egyszerűen így hívják az aktuális csúcsmodellt. Az FX 2,8 gigahertzes, az 5000-es 2,6 gigahertzes órajelen üzemel majd, mindegyik csip kétmagos.

Új család

Persze az Intel sem pihen, és szemlátomást mindent megtesz annak érdekében, hogy rendbe szedje megtépázott renoméját. Még az idén megérkeznek a sokat szidott Pentium 4-esek utódai, melyekről egyet biztosan lehet tudni: nem Pentium 5 lesz majd a nevük. Az újdonságok inkább a Pentium 3-asból származtatott Pentium M sorozatra emlékeztetnek majd, azaz alacsony órajelen, visszafogott fogyasztás mellett nyújtanak jó teljesítményt. Ilyen szempontból persze nem csak a mobilcsaládra, hanem az Athlonokra is jobban emlékeztetnek majd az utódok, mint a mostani Pentium 4-esre,

Még ki sem jöttek az első példányok (a szervercsipeket azért már mutogatják, az ott az, a lepedő alatt), máris kiderült, hogy készülnek majd erősebb verziók is.

Dupla Extreme Edition

Elkészül az asztali processzorok felturbózott sorozata is, ezeknél már nem az alacsony fogyasztás, hanem a maximális teljesítmény lesz a legfontosabb, írta a Prohardver. A pletykák szerint az alapváltozatok közül a legerősebb is csak 2,67 gigahertzen fut majd, de az új Extreme Edition sorozat eléri a 3,33 gigahertzet is. A várhatóan brutális teljesítményű csip többet fogyaszt majd mint társai, de még így is lényegesen szerényebb étvágyú lesz, mint az utolsó Pentium 4-esek vagy Pentium D-k.

Az Inqurier egy csütörtöki cikke szerint azonban még ez is kevés; ha hinni lehet a pletykáknak, egy éven belül megjelenik a csúcsprocesszor felerősített verziója, egy extrém Extreme Edition. A Kentsfield azonban nem órajelében, hanem a magok számában jelent majd előrelépést: ezekből ugyanis négyet találunk majd benne. A 65 nanométeres gyártástechnológiával készülő Kentsfieldnek eredetileg csak 2007 közepén kellett volna megjelennie, de a legújabb hírek szerint már jövő év elején piacra kerül a processzor.15%
4490 Ft
3817 Ft
15%
9999 Ft
8500 Ft