Gerzson
-3 °C
2 °C

A Birodalom visszavág

2006.01.02. 10:45
Az Extreme Edition az Intel elitcsapata. Ezek a Pentiumok általában okosabbak, de mindenképpen erősebbek társaiknál. Kérdés, hogy a legújabb családtag, a 955-ös képes lesz-e visszaszerezni az Intel régi hírnevét. A tesztek szerint erre a processzorra már lehet alapozni.

A Tom’s Hardware kipróbálta a valaha gyártott legerősebb asztali Intel processzort, a kétmagos Pentium Extreme Edition 955-öt. A csip 65 nanométeres gyártástechnológiával készült, 3,46 gigahertzes az órajele, 4 megabájt másodszintű gyorsítótárat találunk benne és 1066 megahertzes rendszerbuszt használ. Mindebből az következik, hogy piszkosul gyors, amire szükség is van, az Intel megtépázott hírnevére való tekintettel. Konkurenciája, az AMD gyorsabb processzorokat gyárt, melyek kevesebbet is fogyasztanak, ebből a két állításból hivatott legalább egyet megdönteni a 955-ös. Pont a másikat, mint fajtatársai.

Mindent bele

Az új kétmagos Intel csipek, a Preslerek ugyanis egyebek között abban különböznek az elődöktől, a Smithfieldektől, hogy valamivel kisebb a fogyasztásuk, a 955-ösnél azonban mindent feláldoztak a sebesség oltárán, így izmos hűtőt kell vásárolni mellé. A csip támogatja a hyperthreading technológiát, így a két mag összesen négy logikai szálat képes kezelni egyetlen órajel alatt, a frissen bevezetett virtualizációs technológia pedig lehetővé teszi, hogy a processzor több operációs rendszert futtasson egyszerre, egymástól függetlenül. Mint egy agyondoppingolt versenyló.

A konfiguráció kellően erős volt, a processzor kapott egy gigabájt memóriát és egy Geforce 7800 GTX videokártyát.

A tesztek részben igazolták a várakozásokat. Jellemző, hogy a két mag előnyeit figyelmen kívül hagyó alkalmazások esetében néha a régebbi, egymagos, 3,73 gigahertzes Extreme Edition is jobb teljesítményt hozott, mint a 955-ös, az Athlon FX-57 pedig szinte minden esetben alázta a mezőnyt.

Quake 3 alatt a 955-ös erősebbnek bizonyult a legerősebb kétmagos AMD-nél, az x2 4800-nál, de lassabb volt, mint az FX-57. Quake 4 alatt viszont győzedelmeskedett az újdonság. A Fear futtatása nem hozott sok dicsőséget a processzornak, lassabb volt, mint a régi, 3,73 gigahertzes Extreme Edition, az FX-57 vagy az X2 4800+.

Beerősít

A több mag előnyei kihasználó alkalmazásoknál már jobban szerepelt a processzor, videótömörítés közben például rendszeresen alázta a mezőnyt, ahogy audiotömörítés közben is. Az egyik legismertebb renderelőprogram, a 3D Studio Max jobban szerette az X2-őt, a Photoshop viszont a 955-ösön érezte a legjobban magát. Az antivírus programok megint a kétmagos Athlon 64-et részesítették előnyben.

A tesztek alapján már nem olyan egyértelmű az AMD processzorok előnye, az Intel faragott valamelyest a hátrányából. További jó hírt jelenthet az Intel-fanatikusoknak, hogy a processzor meglepően jól tunningolható, kitűnően futott 3,73 gigahertzen, ahogy 4 gigahertzen és 4,26 gigahertzen is gond nélkül működött, igaz, az utóbbi órajelen erősen melegedett a mag.

A Tom’s Hardware szakemberei szerint ugyanakkor nem várható, hogy a közeljövőben megjelenik egy négy gigahertzes, kétmagos Pentium, de a 3,73 gigahertzes verzió fél éven belüli piacra kerülése életszerű.