Erik, Alexandra
9 °C
18 °C

Bluetooth lesz az új wifi

2006.03.29. 16:26
Elektronikai cégek úgy döntöttek, hogy a bluetooth lesz a jövő adatátviteli szabványa, már ami az otthoni szórakoztató-elektronikai eszközök közötti drótnélküli kapcsolatot illeti. Az új technológia várhatóan jövőre debütál, de termékek csak 2008-ban kerülnek a boltok polcaira.

Végleg eldőlt, hogy a bluetooth jövőbeni változatai az ultrawideband (UWB) technológiára épül majd. A drótnélküli adatátviteli technológia fejlődéséért felelős szervezet szerdán bejelentette, hogy a WiMedia Alliance (WMA) által meghatározott UWB-változat alapjaira építi fel az új bluetooth szabványt. Mindez a végfelhasználók szempontjából annyit jelent, hogy hamarosan bluetooth kapcsolaton mennek majd át a minőségi videók és zenék egyik eszközünkről a másikra.

Teljesen más

Az új bluetooth persze messze nem azt a minőséget nyújtja majd, mint a mostani, az ultrawideband technológia ugyanis akár másodpercenként száz megabites adatátviteli sebességre is képes, azaz százszor gyorsabb a bluetooth alapváltozatánál. Az új eszközök hatótávolsága várhatóan tizenöt méter lesz, tehát elképesztően nagy nappali kell ahhoz, hogy az eszközök a nagy távolság miatt ne tudjanak kommunikálni egymással.

Várhatóan másfél év múlva jelennek meg az első ultrawideband csipek és a rájuk épülő prototípusok, a végleges termékek megjelenésére azonban több mint két évet várni kell.

Hat gigán túl

A bluetooth technológia fejlődéséért felelős Bluetooth SIG munkacsoport szerint az ultrawideband bevezetése megmenti őket a 2,4 gigahertzes frekvenciatartomány korlátaitól, amelyen most a bluetooth működik. A bluetooth következő generációja a 6 gigahertz fölötti spektrumot használja majd, amely nemcsak drótnélküli fejhallgatók, egerek, billentyűzetek és telefonok, hanem nagyobb adatátviteli sebességet igénylő drótnélküli eszközök megjelenését is lehetővé teszi.