Valér
4 °C
8 °C

Újjáéled a Commodore 64

2003.07.16. 11:13
A legendás számítógép rajongói a jövőben egyetlen hivatalos portálon juthatnak majd hozzá a C64 szoftverekhez. Bármily meglepő, néhány elszánt fejlesztő még ma is készít játékokat erre a platformra, sőt, néhány hónap múlva új Commodore hardverek fognak megjelenni a piacon.
A Commodore 64 húsz évvel ezelőtt debütált az informatikai piacon, az eredeti fejlesztő cég azonban 1994 áprilisában végleg bezárta kapuit. Ennek ellenére a számítógépnek és a játékoknak még ma is több mint hatmillió hűséges rajongója van. A hosszú ideig tartó siker részint azoknak az emulátoroknak köszönhető, amelyek szinte bármilyen mai hardver- és szoftverkörnyezetben lehetővé teszik a klasszikus alkalmazások futtatását. A Tulip sajtóközleménye szerint több mint hatezer játék készült C64-re, és ez az egyik legismertebb márkanév a piacon.

Csak egy maradhat

Jelenleg a hollandiai Tulip Computers a Commodore márkanév tulajdonosa. A vállalat a napokban megállapodást kötött az Ironstone vállalattal, amely komoly előrelépést jelenthet a Commodore márkanév felélesztésében. Az Ironstone feladata egy olyan hivatalos C64 portál kiépítése lesz, amely egy helyen gyűjti össze a rajongókat. Az Ironstone megkapja a Commodore 64 márkanév kizárólagos használati jogát, de cserébe a Tulip minden szoftverletöltés, előfizetés és hirdetés után licencdíjat kap.

A C64-es közösség már több száz nem hivatalos weboldalt készített, de a Tulip szeretné elérni, hogy az emberek inkább az Ironstone hivatalos oldalát használják, ahol természetesen fizetniük is kell a tartalomért. Jelenleg több mint háromszáz oldal használja jogtalanul a Commodore márkanevet.

A Tulip a sajtóközleményében bejelentette, hogy a következő hónapokban több olyan hardvert fog bemutatni, amelyen Commodore emulátor fut.