Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Feltalálták a figyelőkamera-figyelő kamerát

2002.04.17. 09:43
Mi a teendő, ha egy térfigyelő kamerát rendszeresen megrongálnak? A holland hatóságok válasza: kell még egy kamera.
Míg hazánkban viszonylag ritkán kapja magát azon az állampolgár, hogy egy vadidegen kamerával néz farkasszemet (és ha ez mégis bekövetkezik akkor általában örömérzéssel párosul), Hollandiában - ahol közismerten keverik a szabadságot a szabadossággal - kifejezetten gyűlölik a hatalom túlburjánzását jelképező megfigyelőrendszereket.

Tűzzel, vassal

Brabant tartományban, ahol a veszélyesebb útszakaszokon fixen kiépített kamerák figyelik a gyorshajtókat, az autósok különösen aktívnak bizonyultak: egy év leforgása alatt minden ötödik kamera rongálás áldozatául esett.

Előfordult, hogy valaki hátramaradt gumiabroncsokból rakott tüzet az eszköz alatt, de gyakori volt a klasszikus sprayvel-a-lencsébe eljárás (hab illetve festék) és az eszközhasználat primitívebb formájának számító csavarkulcsos-pajszeros zúzás.

Több szem többet lát?

A tartomány rendőrsége úgy döntött, hogy a vandálok visszaszorítására kamerafigyelő-kamerákat szerelnek a közútfigyelő-kamerák védelmére. Az überkamerákat (valóban) a közútfigyelő kamerák felett helyezik majd el, így egyszerre figyelhetik a védeni kívánt készüléket és a talajmenti akciókat.

A holland rendőrség szóvivője Henk Achten emellett közölte: emellett különleges mozgó kamerás rendszert is képítenek biztonsági és elrisztási célokból.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!