Valér
-2 °C
0 °C

Behálózott irodák

2000.11.10. 12:02
Hálózati csatlakozás. Ez a két szó nagyjából mindent elmond az irodatechnika, azaz a fénymásolók, a nyomtatók, szkennerek és társaik fejlődésének irányáról, mely azon túl, hogy logikus továbblépés az analóg szerkezetek zakatolós, papírszaggatós korából, nyilvánvalóan az egyetlen lehetőség a hasonló irodai cuccokat gyártó cégeknek arra, hogy fennmaradjanak a hétmérföldes léptekkel vágtató hálózati technológiák világában.

A Canon magyarországi vezérképviselete háromnapos termékbemutató konferenciát szervezett november 8. és 10. között a budapesti Iparművészeti Múzeumban, ahol a megjelent csaknem tízezer reménybeli partnercégnek megmutatták, milyen lesz az irodatechnika holnap.

Török F. László, a cég marketing kommunikációs igazgatója szerint ugyanis az irodai ketyerék jövője értelemszerűen az, hogy rákapcsolódnak a hálóra, amin tulajdonképpen nem is kell csodálkozni egy olyan világban, ahol a hűtőszekrény magától rendeli meg a pilzenit, hogy legyen nekünk este, mire hazaérünk.

Gombnyomás Budapesten, nyomtatás Londonban

iR3250 típusú Canon fénymásoló
Egyetlen az országban
A hálózati csatlakozás kétségtelen előnyinek demonstrálására a kiállítás szervezői vettek egy darab iR3250 típusú Canon izét, a Star Wars zenéjére színpadiasan leleplezték a Magyarországon pillanatnyilag egyedülálló fehér kockát, majd felszólították nyomtatásra, amit a derék gép nyomban el is végzett Londonban. A szemfényvesztést projektor vetítette az üzletkötőkből verbuválódott közönség leesett álla elé. Jól látszott a webcam felvételen, ahogy a keskeny papírszelet előbukkan a Canon brit központi irodájának egyik nyomtatóján.

Színdarab, balett

A múzeum impozáns aulájában felépített másik pavilonban eközben olyan dolog történt, ami miatt muszáj volt otthagyni ott hagyni az egyébként szimpatikus iR3250-est. Két meglehetősen dekoratív táncosnő ugyanis elbalettozta az irodai archiválást tokkal vonóval egy színpadon, ahol az egyetlen díszlet maga a gép volt, bár könnyen lehet, hogy inkább fordítva.

Az előadást a következőképp sikerült dekódolnom: a Canon csúcsgépe A4-es papírokat szippant be viharos gyorsasággal, hogy aztán néhány másodperc múlva mappákba rendezve már a monitoron jelenjenek meg a meglehetősen helyigényes irathegyek. Konklúzió: nem növekszik gyorsabban az irodai papírhegy, mint a cég bankszámlája.

A rendezvényen volt még rögtönzött színdarab is, ami arról szólt, hogy van egy iroda, ahol minden gép ócska, még a telefonok is bakelitből vannak, ezért a szereplők dühösek és sírnak is, a munka pedig nem elég hatékony, hiszen nem lehet nyomtatni, a papírok elvesznek meg minden ilyen kellemetlen yuppie-rémálom valóra válik. A kis csapat végül rájön, hogy az a megoldás, ha nem egymással üvöltöznek, hanem mindent kidobnak, és bevásárolnak jó gépeket.

A kommunikációs igazgató szerint ezek a jó gépek egy-két éven belül ott lesznek minden irodában, mert a világháló gyorsan fejlődik, magával rántja a piacot is. Török László abban reménykedik, hogy a kiállítás, melyen a ,,sztárok" mellett ott voltak a cég hagyományosan világhírű digitális fényképezőgépei és kamerái is, Magyarországon a fejekben is meggyújtja a kis sárga izzót. Jelenleg ugyanis az itthoni irodák mindössze 10 százalékában használnak digitális technikát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!