Jónás, Renátó
4 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Egyre több másolásvédett CD a magyar piacon

2001.11.08. 21:14
A hazai kiadók fokozatosan áttérnek a másolásvédett CD-k forgalmazására: ezeket a lemezeket csak audio CD-játszóban lehet meghallgatni, számítógépen nem. Mivel minden ilyen lemezt külön címkével jelölnek meg, a kiadók nem számítanak arra, hogy bárki is pert indítana a lemezek másolhatatlansága miatt, mint ahogy Németországban történt.
Magyarországon a lemezkiadók fokozatosan áttérnek a másolásvédett CD-k forgalmazására - mondta el az Indexnek Schneider Attila, a Record Express ügyvezető igazgatója. Mint mondta, az audio CD-ket eleve lejátszóban való használatra tervezték. Ez is egy olyan dolog, amit arra kell használni, amire kitalálták. Az igazgató szerint a CD, mint fogalom értelmezése abszolút nem utal arra, hogy a lemezek számítógépen is lejátszhatók. A ráragadt elképzelésekről és a korábbi gyakorlatról a kiadók nem tehetnek.

Nem szükséges, hogy a számítógép is olvassa a CD-t

Másolásvédett Jacko kislemeze is
Michael Jackson "Rock Your World" kislemezét a Sony az új másolásvédelmi technológiával dobta piacra, azaz számítógépek CD-lejátszójában nem lehet meghallgatni. A Macrovision SafeAudio eljárása miatt a CD-ROM-ok üres lemeznek érzékelik a plasztikarcú sztár új slágerét, így lemásolni vagy mp3-ba tömöríteni sem lehet a hagyományos módszerekkel.
Németországban egy férfi csalás, számítógépes csalás és a szerzői jogok megsértése vádjával jelentette fel a BMG kiadót, mivel annak egyik másolhatatlan lemezén nem szerepelt a védelmet jelző címke. "Magyarországon egy ilyen kereset nem állna meg, és kérdéses az is, Németországban mennyire veszik komolyan az érintett úr panaszát" - véli Schneider Attila. Azt egyébként kevéssé hiszi, hogy ez volna az első alkalom, amikor a felhasználó az autójában menet közben kénytelen lemezt váltani.

"Jogászokkal utánanézettünk, és mivel a CD-t mint hangot közvetítő eszközt veszik az emberek, nem kötelező a számítógépes leolvasókban is futnia. Ez a kitétel egyébként szerepel is a lemezek borításán" - mondta az igazgató. Hasonlóan nyilatkozott Musinger Ágnes is, a MAHASZ illetékese, mint mondta, a kiadók épp a németországihoz hasonló esetek elkerülése céljából tüntetik fel a tokon a lemez másolásvédelmét. Musinger Ágnes szerint a zenei CD-kkel kapcsolatos technikai értelemben vett minőségi követelmény kizárólag az lehet, hogy azok CD-játszón jó minőségben lejátszhatók legyenek.

Egyre nő a másolásvédett lemezek aránya

Néhány CD-meghajtó a védett lemezt is olvassa
Egy olvasónk írja: "én is vettem egy ilyen másolásvédett CD-t (Deák Bill: Kapitány blues cirkusza) és két meghajtó nem játszotta le, az egyik gép le is fagyott. Viszont egy másik CD olvasóval (Pioneer 104S) tökéletesen le lehetett játszani, sőt be is lehetett rippelni, ezáltal másolatot készíteni róla. Tehát le lehet játszani és másolni őket néhány olvasóval".
A lemezek védelme nyilván a kalózkodás miatt van - mondta az igazgató. Tájékoztatása szerint itthon folyamatosan kerül bevezetésre, egyre szélesebb körben kerül a kiadványokra másolásvédelem. Ezek számítógépes meghajtóban nem használhatók, annyi a megjelenített üzenet, hogy 'no disk'. "Ez a lépés egyébként nem korlátozza le a potenciális felhasználói kört, hanem inkább segíti a piacot. Akinek pedig nincs még CD-lejátszója, az vehet egyet" - mondta Schneider Attila. A másolásvédett lemezek arányára vonatkozó információval sem a MAHASZ, sem a Record Express nem tudott szolgálni. Annyi azonban biztos, hogy a védett lemezek aránya egyre nő.

"Golffal is lehet szántani"

"El kell fogadni, hogy a számítógépes egységeket teljesen más célra fejlesztették. A VW Golffal is lehet szántani, ha nagyon átalakítják" - illusztrálta a helyzetet Schneider Attila egy hasonlattal. Mint mondta, nincs olyan kódrendszer, amit ne lehetne feltörni vagy megkerülni. Például más forrásokból, bakelitlemezről vagy kazettáról analóg formátumban ugyanúgy át lehet vinni a számítógépre a zenét. A CD másolásvédelme Schneider szerint alapvetően a nagyüzemi feldolgozást, a grabbelést állítja meg.

Folytatódik a CD-formátum térhódítása
A magyarországi lemezeladások 2001 első félévre vonatkozó statisztikáit hamarosan megjelentetik a MAHASZ weboldalán. A korábbi évek tendenciáiról annyi tudható, hogy 2000-ben közel 5 százalékkal kevesebb hanghordozót (CD-t, kazettát, vinylt, single-t és zenei videokazettát) értékesítettek, mint egy évvel korábban.
A 9,5 milliárd forintos adó nélküli nagykereskedelmi összforgalom ugyan 10 százalékkal több az 1999-es esztendő 8,6 milliárdos forgalmához képest, de ez nagyjából megegyezik az inflációnak mértékével.
Tovább változik itthon a hanghordozók piaci szerkezete: míg 1991-ben a kazetták részesedése 85 százalék volt, addig tavaly már csak 45 százalék, miközben a hagyományos (analóg lemezek) 1994 óta gyakorlatilag teljesen eltűntek, a CD-k részesedése pedig 1991 és 2000 között 8,5 százalékról 51 százalék fölé emelkedett. Arra vonatkozóan nem sikerült pontos adatot szereznünk, hogy mekkora a másolásvédett lemezek aránya.
Változatlanul erősnek tűnik a hazai előadók piaci részesedése, 2000-ben minden száz eladott hanghordozóból 45 hazai előadóé volt (igaz, értékben már nagyobb a különbség, ott 58/42 a külföldiek javára), és ez nemzetközi szinten kiemelkedő teljesítmény - olvasható a MAHASZ értékelésében.